Abonnementsartikel

Det var en eller flere ulve, som natten til den 3. april kostede 26 højdrægtige får livet i den vestjyske ulvezone. Det fastslår Naturstyrelsen efter undersøgelse af dna fra bidemærker i de dræbte naturplejefår, der blev fundet i en af Naturstyrelsens egne fårefolde ved Sandfær Plantage.

Fåreavler Jørgen Blazejewicz fra Storålam oplyser, at 18 får blev fundet dræbt, mens otte var så skambidte, at de måtte aflives. Yderligere to får har siden angrebet været forsvundet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jørgen Blazejewicz har ikke kendskab til, hvorvidt dna-undersøgelsen peger på bestemte ulve som ansvarlige for massakren, men mistanken retter sig mod et nyt ulvepar i området. Det søgte i efteråret 2018 fra Slesvig-Holsten til Vestjylland, hvor hunulven stammer fra.

Begge ulve er kendt for at angribe husdyr i Slesvig-Holsten. Hanulven dræbte således i begyndelsen af november for eksempel over to dage henholdsvis 16 og 15 får i to besætninger tæt på Rendsburg, inden den vendte snuden mod Danmark. Her har der efter angrebet på Storålams får også været flere lignende angreb hos en anden fåreavler i den vestjyske ulvezone.

Skal ikke have frit spil

- Ulveforskernes forsøg på at fremstille den nye ulvepar som velfungerende i den vestjyske ulvezone er med dokumentationen for foreløbigt massakren den 3. april i dén grad gjort til skamme. Alt tyder på, at det er ulveparret, der står bag forårets mange angreb på får og lam. Sammenholder man de to ulves optræden hen over landegrænsen, så er der klart tale om problemulve, der bør bortreguleres hurtigst muligt, inden de begynder at yngle. Ulven skal ikke have helt frit spil i Danmark, mens andre EU-lande forsøger at finde en balanceret sameksistens mellem husdyr og rovdyr, siger ulvedebattør Erik Poulsen, der er kandidat til Europa-Parlamentet for Venstre.

Han henviser blandt andet til, at myndighederne i Slesvig-Holsten i flere måneder har jagtet hunulvens bror som erklæret problemulv for tilsvarende angreb på får.

I forbindelse med massakren i Sandfær Plantage den 3. april opdagede fåreavlerne, at der var klippet hul i fårefoldens hegn. Det var sket på en måde, hvor Storålam ikke havde mulighed for at opdage hullet, når der blev målt på hegnets strømstyrke. Der er siden fundet flere uforklarlige huller i hegn på Naturstyrelsens arealer i den vestjyske ulvezone.