Danskerne er nogle af verdens bedste til at aflevere tomme flasker og dåser til genanvendelse. Knap ni ud af ti drikkeemballager med pant bliver sendt til genanvendelse. i 2018 blev der afleveret 1,4 milliarder flasker og dåser. Det er en stigning på 11 procent i forhold til året før og det højeste antal nogensinde.
Dansk Retursystems administrerende direktør, Lars Krejberg Petersen, er meget tilfreds med resultaterne, og understreger samtidig, at pantsystemet udelukkende fungerer, fordi både producenter, forbrugere og butikker tager et ansvar.
- Vi har et velfungerende pantsystem i Danmark, fordi vi alle sammen bakker op om det. Og jeg synes, det er imponerende, at selv om der er et øget forbrug af drikkevarer med pant, så afleveres knap ni ud af ti tilbage igen. Vi tager ikke let på den tillid, som parterne viser os, og vi har derfor også konstant fokus på både at gøre systemet mere effektivt og sikre, at den miljømæssige gevinst hele tiden bliver bedre.
Øget fokus
Pantsystemet indgår som en central brik i Danmarks miljømæssige infrastruktur, og i foråret 2018 understregede en rapport udarbejdet for Miljø- og Fødevareministeriet af DTU, at pantsystemet sikrer den bedste genanvendelse af engangsemballager i form af flasker og dåser.
Det øgede globale fokus på plastik og klima optager befolkningen, virksomhederne og politikerne, og Dansk Retursystem oplever en betragtelig stigning i antallet af henvendelser også fra udlandet, hvor mere end 28 lande de seneste par år har henvendt sig.
- Vi oplever en interesse for vores viden om genanvendelse og for det danske pantsystem generelt. Og hvis vi kan bruge den danske erfaring til at øge mængden af genanvendte emballager i verden, så kan de 1,4 milliarder tomme flasker og dåser, vi samler ind og sender til genanvendelse hvert år i Danmark, blive til meget, meget mere, siger Lars Krejberg Petersen.
I 2018 sparede pantsystemet klimaet for 143.950 tons CO2, eller hvad der svarer til to mio. køleskabes elforbrug i et år.