Abonnementsartikel

En tur gennem den historiske Strandgade i Faaborg er ikke den samme i dag som for et halvt år siden. Dengang forstyrrede et af gadens små byhuse den brostensbelagte gade. Efter flere om-bygninger havde det lille byhus, Strandgade 4 fra 1882, efterhånden fjernet sig så meget fra sit oprindelige udseende, at det ikke længere passede ind i gaden.

Nu er byhuset som forvandlet. Facaden har fået et udtryk, der passer til husets alder og byggestil og med den historiske Strandgade. Med andre ord: En utilpasset bygning i en af landets købstæder har med sit nye udtryk igen lagt sig fint til rette i det samlede gadebillede.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Gadeforløb og byhuse

Og det var netop hensigten med det projekt, som Realdania By & Byg under overskriften "Util-passede bygninger i købstæderne" søsatte i efteråret 2017 i samarbejde med Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur. Et projekt som via renovering af 1-3 ejendomme undersøger, hvordan man kan renovere facaden på en enkelt bygning og dermed give et løft til hele gaden. Nu kan resultatet af renoveringen af den første bygning ses den 16. maj i Faaborg:

- Vores bygningskultur er levende. Købstædernes gadeforløb og huse er en vigtig del af vores historie. Derfor er vi glade for samarbejdet med Landsforeningen for Bygnings- og Landskabs-kultur, som vi håber kan inspirere andre til, hvordan man kan renovere en enkelt facade, så den giver et løft til hele gaden, siger adm. direktør i Realdania By & Byg Peter Cederfeld.

Afsæt i husets arkitektur

Renoveringen har taget afsæt i husets oprindelige arkitektur uden at være en tilbageførelse. Før renoveringen var huset præget af en ombygning udført i 1960'erne. Nu er butiksfacaden forvand-let med nye dannebrogsvinduer, en port tilføjet, bølgepladetaget erstattet af et rødt tegltag og det hvide gesimsbånd, der adskiller etagerne, genskabt.

- Renoveringen af byhuset i Faaborg er et fint eksempel på, at en facade kan være med til at sætte stemningen i hele gaden. Bygninger fortæller byens historie og skaber rammerne om vores liv og hverdag. Derfor skal vi passe godt på den enkelte bygnings detaljer og kvaliteter. Jeg glæder mig over, at vi med projektet "Utilpassede bygninger i købstæderne" nu får sat fokus på disse skæmmende facader, som vi ser over hele landet, siger formanden for Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur, Karen Margrethe Olsen.