Abonnementsartikel

Fra at være et yderst sjældent fænomen, er tyverier af kemikalier og sprøjtemidler fra danske landbrug blevet lidt af et problem. De seneste to år har Topdanmark nemlig modtaget flere anmeldelser af tyveri af meget store partier sprøjtemidler.

I et tilfælde i år stak tyvene af med sprøjtemidler til en samlet værdi på over en halv million kroner fra et af de forsikrede landbrug. I 2018 var fem anmeldelser stortyverier. I 2017 var der slet ingen anmeldelser.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi håber, at det er tilfældigt, at vi i de seneste to år har fået flere anmeldelser af tyveri af store mængder planteværn, men det kan også vise sig kun at være begyndelsen. Vi ved, at landmænd i Sverige de senere år har været plaget af kemikalietyverier, og at forsikringsselskaberne i Sverige nu stiller krav om alarm ved kemikalierum. De skærpede sikringskrav i Sverige kan have medført, at tyvene er søgt mod Danmark, siger agronom Svend-Anker Worm fra Topdanmark.

Sådan gør du tyven skuffet

Vil man forebygge tyveri af de dyre kemikalier og sprøjtemidler, har Svend-Anker Worm disse gode råd:

- Det bedste vil være, at man helt undgår at have store mængder af sprøjtemiddel stående på gården. Del eventuelt leverancen op og lad være med at tage hele sæsonens forbrug hjem på en gang, siger han.

- Brug en vandfast tusch til at skrive dit eller gårdens navn på hver eneste dunk. Det gør det sværere for en tyv at videresælge dunken. Hvis man parkerer en traktor, læssemaskine eller lignende foran døren til kemikalierummet, gør man det sværere for tyve at komme væk med sprøjtemidlerne, siger Svend-Anker Worm.

Til sidst opfordrer han til, at man låser kemikalierummet med godkendte låse og eventuelt installerer tyverialarm. Sørg også for, at eventuelle vinduer sikres mod indbrud og blænd vinduerne, så tyvene ikke udefra kan se, hvad der er i rummet.