Abonnementsartikel

Dyt dyyyyt!

Hornet lyder og det får straks folk i den vandrende menneskemængde til at kigge bagud mod den rullende ATV.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi er til 1. maj i Fælledparken i København, hvor hundredevis af mennesker er samlet under de røde faner. Samaritterne fra Røde Kors er også tilstede, herunder Adam Johansen, som kører ATV'en.

- Den har fungeret mest som blikfang her i dag, men den kommer til gavn, hvis der sker noget, siger Adam Johansen, der er vagtkoordinator for samaritterne i Røde Kors.

Samaritter er også mennesker

Det er ATV'en Arctic Cat 700, som Røde Kors-samaritterne har fået som ny hjælper på opgaver. Og den kan være en stor hjælp for de frivillige samaritter, vurderer Adam Johansen.

- Den kan hjælpe os med at komme frem steder, hvor vi før brugte lang tid på at gå til eller steder, der måske er ufremkommelige for os. Det kan være til store løb, som Eremitageløbet eller Copenhagen Marathon, eller det kan være til Nordic Race, som foregår i sand, hvor det er svært at komme frem for os, siger han.

Hvor samaritterne før måtte tage deres udstyrstaske over skulderen og vandre afsted, når de blev tilkaldt til de store arrangementer, kan den nu spare for både tid og kræfter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Samaritter er jo også bare mennesker, så vi bliver også trætte, hvis vi skal gå langt. Med ATV'en kan vi komme hurtigere frem og bruge vores energi på at hjælpe, siger han.

Max 30 km/t

ATV'en er indregistreret som en traktor, og den kan køre maksimum 30 km/timen. Det er et bevidst valg, at den ikke kan køre hurtigere.

- Vi har valgt den hastighed, fordi det er vores frivillige, der skal kunne køre på den og ikke uddannede folk. Desuden skal den køre i mellem store menneskemængder, hvor det vil være urealistisk, at den kan køre hurtigere end 30 km/t, forklarer Adam Johansen.

Som udgangspunkt kræver det ikke nogen særlig uddannelse for at køre ATV'en, og det er også derfor, valget er faldet på den. For det er frivillige, der skal kunne køre den.

Men alligevel har Røde Kors valgt at uddanne deres frivillige i at betjene den.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har en intern uddannelse for de frivillige, hvor vi instruerer dem i, hvordan man kører på den. Her øver man sig i at køre den, for det er noget anderledes, end at køre en almindelig bil blandt andet på grund af vægtfordelingen, siger Adam Johansen.

Kan køre i lidt af hvert

Udover at øve sig i at køre den, får de frivillige også undervisning i teorien, som er noget anderledes, når man skal køre ATV'en fra den ene ende af et motionsløb til en anden.

- Det er noget andet at køre steder, hvor der er mange mennesker, og hvor folk ikke forventer, der kommer et køretøj. Man skal holde mere øje, for det er en selv, der har ansvaret, og de gængse færdselsregler tænker folk ikke over, når de er til sådan nogle arrangementer, siger Adam Johansen.

ATV'en har plads til to personer, men den skal ikke bruges til patienttransport, understreger Adam Johansen, da det er regionernes opgave. Den kan dog godt komme til gavn, hvis der er behov for at flytte en lettere tilskadekommet person.

Bagagestropper for og bag til at holde samaritternes udstyr er det eneste, der er tilføjet til ATV'en. Den har et trækspil foran, som kan komme til gavn, hvis den mod forventning skulle sidde fast, og en krog bagtil.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den er ny i Røde Kors, men den er allerede blevet testet i hårdt terræn.

- Vi har prøvet den af på øvelsesterrænet ved Antvorskov Kaserne ved Slagelse, hvor vi kørte med den i de store panservognsspor, så der var mudder op til skærmene. Den kan køre i lidt af hvert, fortæller Adam Johansen.

Næste gang ATV'en er med samaritterne på opgave er til Copenhagen Marathon 19. maj. Den kan bestilles sammen med Røde Kors-samaritterne til opgaver i hele landet.