Abonnementsartikel

Vi gør det alle sammen. Nogle er bedre til at administrere det end andre, men med hånden på hjertet er det svært ikke at indrømme, at man selvfølgelig stikker hesten en godbid - en gang imellem. Det er der selvfølgeligt ikke noget galt med. For nogle er det en væsentlig del af træningen, for andre er det nærværet med den godteglade hest, der trækker.

Der er bare et par ting, man skal vide, inden man stikker hesten et "bolsje". Vi har derfor samlet et lille udvalg af de mest almindelige godter og spurgt dyrlæge hos Agria Dyreforsikring, Helle Drewsen, hvilke godter, man roligt kan give hesten - og ikke mindst, hvilke man ikke må dele ud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Godbidder til hest som belønning under træning virker fint, men husk på, at godbidder indgår i det daglige energiregnskab/kalorieindtag, og hesten kender ikke til begrebet "fredagsslik", siger dyrlæge Helle Drewsen.

Altid i små mængder

Derudover gør dyrlægen opmærksom på, at godbidder skal gives i små mængder, samt at man kun skal give godbidder til egne heste, eller efter aftale med andre hestes ejere. Der kan være indholdsstoffer i for eksempel hestebolsjer, som nogle heste ikke kan tåle, og der kan også være indholdsstoffer i, som kan slå ud på en dopingtest.

Dyrlægens godteliste

Æbler: JA. Men pas på med grådige heste samt med små æbler, da æblet kan sætte sig fast i spiserøret.

Pærer: JA. Dog ikke alle heste synes om pærer.

Bananer: JA. Det er heller ikke alle heste, der synes om bananer

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rugbrød: JA. I små mængder.

Sukkerknalde: NEJ.

Chokolade: NEJ. Indeholder theobromin som kan være giftigt for heste, samt der er risiko for positiv dopingprøve.

Hvidt brød: NEJ. Hvidt brød bør undgås, da det indeholder meget stivelse og kan forårsage spiserørsforstoppelse og fejlgæring i hestens mavetarmsystem.

Nødder: JA. Men altid i små mængder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kage: NEJ. Det er menneskeføde.

Købte godbidder: JA. Men da fabriksfremstillede godbidder indeholder mange af de samme indholdsstoffer, som findes i hestefoder, så gælder det at tjekke, om hesten kan tåle indholdsstofferne. Samtidigt er der ofte tilsat vitaminer og andre næringsstoffer, for eksempel glucosamin, biotin og methionin, som skal indregnes i hestens foderplan.

Hestebolsjer må ikke forveksles med eksempelvis vitamin-cubes, som anvendes som vitamintilskud og ofte gives, når hesten går på sommergræs.

Afklippet græs: NEJ. Det kan indeholde giftige planter og sprøjtemidler og kan give fejlgæring i hestens mavetarmsystem.

Håndplukket græs: JA. Men kun til egne heste, da man ikke kan vide, om de pågældende heste lider af for eksempel forfangenhed/stofskiftelidelser og derfor ikke må få græs.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gulerødder: JA.