Abonnementsartikel

Den store firehjulstrukne SMC ser krasbørstig ud med J-Wheels, hydraulikmotor, slanger og klaviatur. Den er opbygget af Kvissel Smede- og Maskinforretning i Sindal for en kunde, der udfører naturpleje. Maskinen står som et eksempel på, hvad den nordjyske virksomheds fem mekanikere synes er sjovt at beskæftige sig med. Nemlig at opfylde meget forskellige kunders helt specifikke behov. Her skeles der ikke til bestemte ATV-mærker eller standardløsninger.

"Vi lever i en tid, hvor markedet for landbrugsmaskiner centraliseres, og forhandlerne bliver stadig større. Men vi kan se en fordel i at være mindre og dermed også mere fleksible," påpeger Lars Kringelholt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han driver den familie-ejede virksomhed sammen med faren Poul Erik Kringelholt, der stiftede Kvissel Smede- og Maskinforretning for 53 år siden. De er begge mekanikere, og det samme er de tre ansatte John Jørgensen, Kasper Larsen og Dennis Christensen.

Kan 'næsten' svømme

En af "de spændende dage på kontoret" var, da virksomheden NatureTech ringede, fordi de havde behov for en helt speciel skovmaskine. Den skulle kunne begå sig i et følsomt habitatområde, der ikke tåler hårde tryk i underlaget. Resultatet er netop færdigt og består som grundmaskine af en SMC J-Max EFI 700 4x4 T3 Traktor. På ATV'ens front er der monteret en hydraulikmotor, der leverer trykket til hydraulikken. Bagerst på ATV'en er 'klaveret' monteret, hvorfra man opererer den efterhængte skovkran.

rich-media-2
Med sit lette jordtryk kan ATV-skovmaskinen udføre relativt tungt arbejde i følsomme naturområder.

"Ombygningen krævede blandt andet, at vi skulle trække nye el-kabler, så en del af maskinen måtte vi skille ad," fortæller Lars Kringelholt.

Hjulene er eftermonteret med de såkaldte J-Wheels, der i dette tilfælde forøger hjulenes bredde til omtrent det dobbelte. I princippet består de af en polystyren-kerne med stor opdrift. Kernen er pakket ind i en plastkapsel med profiler, der sikrer fremdriften. Et J-Wheel monteres med stropper og kan relativ let på- og afmonteres.

Opdriften er ikke ubetydelig. J-Wheels kan gøre ATV'en i stand til at forcere korte vandstrækninger med dybder på op til en meter, hvilket fremgår af denne video:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Førstehjælp og brandslukning

Nordjyllands Beredskab har også haft henvendt sig til den lille maskinforretning, nemlig da de fik behov for et lille køretøj til udrykningsbrug. Der var brug for et lille, fremkommeligt køretøj til indsatser i forbindelse med førstehjælp og brandslukning.

rich-media-5
Vi har det udgangspunkt, at næsten alt kan lade sig gøre, siger Lars Kringelholt.

Løsningen blev en Arctic Cat 450 med en topfart på omkring 100 km/t. Her var det specialtilbehøret, der var i fokus med 8 forskellige bokse og tasker, der kan skiftes ud alt efter hvilken opgave, der skal løses.

Endnu en specialopgave var levering af en ATV og to QuadX-vogne til fragt af personer og gods til en guldmine i Grønland.

Kan afløse traktoren

Men det er ikke kun offentlige og private virksomheder, som Lars Kringelholt har kontakt med, når det handler om brugen af ATV'er. Sommerhusejere og fritidslandmænd er en gruppe, som i stigende omfang får øjnene op for ATV'ens mange muligheder.

rich-media-6
Kranen opereres fra ATV'ens højre bagende.

"For de private kunder kan ATV'en i dag være et fint alternativ til f.eks. en 50 år gammel traktor, med mindre man ikke kan undvære en PTO," siger Lars Kringelholt og tilføjer, at også minilæsserne tager mange opgaver fra de traditionelle traktorer. Udvalget af tilbehør og redskaber til ATV'er og minilæssere er i dag så stort, at disse maskiner stort set kan klare alle transport- og græsopgaver til fritidsbrug og landejendomme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

"Vi prøver at skabe os en arbejdsplads, hvor vi synes det er sjovt at gå på arbejde. Derfor har vi det udgangspunkt, at næsten alt kan lade sig gøre. Vi finder ud af tingene i samarbejde med kunden, og vi kan skaffe alt i efterhængt tilbehør," siger Lars Kringelholt.

rich-media-8
Beredskab Nordjylland har indlemmet en Arctic Cat 450 i udrykningsstyrken.