Abonnementsartikel

Danskerne bekymrer sig for bierne. I en analyse som Norstat har lavet for Landbrug & Fødevarer, svarer fire ud af fem danskere, at de i nogen eller højere grad er bekymrede for den faldende bestand af bier og andre bestøvere.

På spørgsmålet om, hvem der har ansvaret for, at Danmark bevarer en mangfoldig bestand af bier og andre vilde bestøvere i naturen, svarer 46 procent landmændene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og netop landmændene er allerede i gang med at forbedre levevilkårene for de vilde bier. Landbrug & Fødevarer har udpeget bierne som et indsatsområde og lancerede sidste år en bi-kampagne, hvor landmændene blev opfordret til at hjælpe bierne på deres ejendom.

275 landmænd har tilmeldt sig kampagnen og der kommer hele tiden nye til. I forbindelse med Naturmødet lancerer Landbrug & Fødevarer et Danmarkskort over de bivenlige landmænd og opfordrer endnu flere til at melde sig ind i kampen for at hjælpe de vilde bier.

- Vi ved, at landmændene meget gerne vil gøre noget for at forbedre levevilkårene for de dyr der lever i landbrugslandet. Ofte ved de bare ikke, hvad der virker bedst. Derfor har vi lavet en række konkrete anbefalinger til landmændene om, hvad de kan gøre for at hjælpe bierne på deres bedrift. Dem har mange landmænd allerede taget i brug på deres gård, siger Lone Andersen, viceformand i Landbrug & Fødevarer.

Haveejere er også med

Men det er ikke kun landmændene der kan hjælpe de vilde bier. Også haveejerne kan gøre livet lettere for de små stribede insekter.

Og det vil mange heldigvis gerne. Ifølge analysen som Norstat har lavet for Landbrug & Fødevarer, så er haveejerne villige til at forbedre vilkårene for bier og andre bestøvere ved blandt andet at så flere blomster og lave bihoteller.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det glæder Lone Andersen.

- Vi kan alle gøre noget for naturen, der hvor vi bor. Derfor håber vi, at mange haveejere vil følge landmændenes eksempel og give lidt plads i haven til de vilde bier, siger hun.

Er man som haveejer i tvivl om, hvad der er godt for de vilde bier, så er der råd at hente på lf.dk/bi. Her kan man også se kortet over de bivenlige landmænd.

På Naturmødet i Hirtshals er Landbrug & Fødevarer lørdag vært for arrangementet "Hjælp en vild bi", hvor både landmænd og haveejere kan få råd til at hjælpe de vilde bier.