Abonnementsartikel

"Tusen takk."

Den 60-årige nordmand Ole Sundsdal har igennem hele dagen været en stor fornøjelse. Hans høje humør har spredt glæde blandt deltagere i årets nordiske mesterskab i skovhuggersport, der lørdag blev afholdt på Landbrugsmessen på Gl. Estrup. Og hans indre showman kom til live, da han strakte sine to hænder ud til hver deres side, vendte håndfladerne opad og gav et anerkendende nik til tilskuerne efter en utilfredsstillende og hård omgang i disciplinen springboard.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Hans personlighed gav ham prisen som "sportsman of the day". Hans færdigheder gav ham dog blot en tredjeplads i den rigtige konkurrence. Selvom han kæmpede godt, var han ikke i nærheden af vinderen Brian Palsgaard. Storfavoritten fra Fyn smadrede simpelthen det hele og blev endnu engang nordisk mester.

- Jeg er ved at have vundet en ni-ti nordiske mesterskaber efterhånden. Det gik generelt, som jeg havde forventet.

Nordisk mester i skovhuggersport Brian Palsgaard

Faktisk var han så suveræn, at han vandt alle discipliner undtagen mastklatring. Der blev han - kun - nummer to.

- Jeg er ved at have vundet en ni-ti nordiske mesterskaber efterhånden. Det gik generelt, som jeg havde forventet. Uden at være kritisk over for de andre, var det en dag på kontoret, og der er en grund til, at jeg rejser verden rundt og dyrker sporten, siger Brian Palsgaard til Grøn Teknik.

rich-media-2
Ole Sundstad var fuldstændig færdig, da han skulle i gang med springboard-disciplinen, som var mesterskabets næstsidste. Han havde dog tid til at råbe ud til publikum, hvilket fik publikum til at råbe tilbage. Foto: Mathias Hansen.

Nul svenskere

I alt skulle de 12 deltagere igennem syv discipliner. Øksekast, underhåndshugning, single buck, mastklatring, stående hugning, powersaw og springboard. Fire af disciplinerne er baseret på øksefærdigheder, mens single buck er med langsav og powersaw er med en tunet motorsav. Der var på forhånd ikke lagt op til den helt store konkurrence, for de fleste havde set Brian Palsgaard som vinder, men på de resterende pladser var det tæt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ole Sundsdals tredjeplads var á point med landsmanden Knut Flaget, der tog andenpladsen. Begge var på sammenlagt 32 point. Mads Pedersen endte lige nøjagtig uden for podiet med 29 point, mens Esben Pedersen blev nummer fem med 28 point.

rich-media-4
Konkurrencens første disciplin var øksekast. I dart-sporten ville der her nok bedst betegnes som en bullseye. Foto: Mathias Hansen.

- Jeg er rimelig tilfreds med min egen præstation, men det kunne godt være blevet til en højere placering. I powersaw blev jeg diskvalificeret, for udstødningen var gået ned på kæden om morgenen. Jeg prøvede at kile den op, men det kunne jeg ikke. Saven skar derfor skævt, og jeg kunne ikke skære tre hele stykker træ, som disciplinen påkræver, siger Mads Pedersen.

De 12 deltagere var ligeligt fordelt mellem Danmark og Norge. Alle svenske deltagere havde meldt afbud for at se den store TimbersportS-turnering Champions Trophy, der blev afholdt øst for Øresund samme dag.

- Svenskerne havde ikke været i nærheden af mit niveau, men de havde nok været med i kampen om de andre podieplaceringer, siger Brian Palsgaard.

rich-media-5
Preben Palsgaard var i sit humoristiske hjørne som mesterskabets konferencier. Mellem de kærlige drillerier til deltagerne, fik han uddelt de forskellige medaljer.

Godkendt dag

Skovhuggersport er gerne noget, der går i tradition. Brian Palsgaard er søn til Preben Palsgaard, der til årets nordiske mesterskab var konferencier, men som tidligere har vundet tre nordiske mesterskaber. Og i selve konkurrencen var der tre par far og søn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For eksempel endte norske Halvor Aasbø på en syvendeplads - seks point foran sin far Martin, der dog tog sønnens sejr med et smil. Halvor Aasbø endte også med at vinde Rookie-cuppen for de unge udøvere.

Uanset præstation var smilet fremme hos samtlige deltagere. Den afslappede stemning mellem disciplinerne blev ikke til en anspændthed eller en ubarmhjertig konkurrencementalitet, når økserne blev fundet frem. I stedet blev det til kollegial hjælp og sportsmanship.

rich-media-7
Brian Palsgaard (til venstre) blev endnu engang nordisk mester. Knut Flaget (midten) tog sølvet, mens Ole Sundsdal (til højre) tog en overraskende bronzemedalje. Foto: Mathias Hansen.

- Turneringen gik over al forventning. Vi havde fået noget godt træ, og der var godt med tilskuere. Vi havde kun en måneds forberedelse, fra vi fik idéen om et nordisk mesterskab, til vi fik det udført, så vi er meget tilfredse, siger Mads Pedersen, der var foregangsmanden for konkurrencen. Mellem konkurrencerne hjalp han til og brugte blandt andet masser af kræfter på at finde træ til de andre deltagere.

Til næste år kommer det nordiske mesterskab igen til Gl. Estrup. Her bliver det dog i et andet format, da konkurrencerne kommer til at køre over to dage.

rich-media-8
Esben Pedersen var med på det danske TimbersportS-landshold i oktober. Lørdag var han et stykke fra en podieplacering. Foto: Mathias Hansen.