Abonnementsartikel

Der er ingen tvivl om, at landbruget både i dag og i fremtiden kommer til at bygge mere på ny teknologi. For at forberede eleverne på, hvad de kommer til at møde fremover, er Dalum Landbrugsskole i fuld gang med at indkøre og teste en ny robot.

- Vi har valgt at investere i en Farmdroid-robot. Vi har gjort det for at få mere viden omkring brugen og anvendelsen af markrobotter, og hvordan vi kan implementere dem i det danske landbrug, fortæller Henrik Jensen, teknik- og planteunderviser på Dalum Landbrugsskole.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Grøn og økonomisk

Markrobotten er udviklet og produceret af firmaet Farmdroid, der har hjemme i Odense. På grund af robottens lave vægt ødelægger den ifølge producenten ikke jordens mikrostruktur, og den kan starte lugeprocessen, før planterne har spiret. Ud over at nedsætte mængden af arbejdskraft, eliminerer robotten samtidigt brugen af sprøjtemidler, og da den drives af solceller, er der tale om et både grønt og økonomisk alternativ til traditionelt landbrug.

- Rent praktisk kan Farmdroid-robotten så roer samt rense og luge. Den er styret af to GPS'er, og den registrerer løbende de koordinater, hvor den sår selve frøet. Så husker den koordinatet, og når den kommer tilbage og skal til at rense mellem rækkerne - og senere skal til at luge i rækkerne - så kan den ved hjælp af disse koordinater undgå at luge frøet op, fortæller Henrik Jensen.

Passer op til 20 hektarer

Farmdroiden består af nogle så-moduler, som sår med en halv meters afstand mellem rækkerne. Den har desuden et rensemodul, og den kører ved hjælp af to elmotorer, der bliver opladet ved hjælp af solceller. Den er bygget til at kunne køre selvstændigt i en mark, og robotten lader op i løbet af dagen og kører så længe, at der er strøm på. Når solen kommer på himlen næste dag, så lader den automatisk, indtil spændingen er høj nok til, at den kan fortsætte sit arbejde.

- Den er bygget til at kunne passe op til 20 hektarer med roer, supplerer Anders Skarup Nielsen, der også er teknik- og planteunderviser på Dalum Landbrugsskole.

- Her på skolen passer den omkring en hektar. Ved siden af har vi så nogle parceller, som vi dyrker på traditionel vis, og så finder vi løbende ud af, hvad forskellen er, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den intelligente robot har desuden indbygget kamera, så man kan sidde derhjemme og overvåge robottens fremfærd på markerne, og det eneste umiddelbare fysiske arbejde, der er ved maskinen, er, at den manuelt skal køres hen til startstedet. Robotten styres via et display på maskinen, og da tophastigheden er omkring en kilometer i timen, kan det jo godt tage et par minutter. Men så passer den også sig selv derefter.