Abonnementsartikel

Nu kan flere danskere blive endnu mere selvforsynende. Med kombinationen af et solcelletag og en batteriløsning til lagring af strøm bliver det muligt at bruge sin egenproducerede strøm både dag og nat. Sådan skriver firmaet Ennogie i en pressemeddelelse.

Ejere af solcelletage og solcelleejere får dermed fremover mulighed for at lagre solens energi i batterienheder i hjemmet. Danske Ennogie har udviklet sin egen batteriløsning, som kan sammensættes til den enkelte husstands behov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Batteriløsningen bygges op af små enheder, som gør det muligt at skræddersy batteriet til husstandens behov. At alle komponenter til opladning og afladning af batteriet er samlet i hver enkelt enhed, gør installationen simpel og hurtig. Som privatperson kan du selv stå for det hele, på nær tilslutning til eltavlen, som en elektriker skal klare, fortæller Kristian Harley Hansen, teknisk direktør hos Ennogie.

Hver batterienhed indeholder 2,3 kilowatttimer, vejer mindre end 25 kilo og kan håndteres og installeres af én person. Idéen er, at boligejeren køber det antal batterienheder, som passer til bygningens behov. Ennogie lancerer sin batteriløsning i løbet af 2019, blandt andet igennem en Indiegogo-kampagne:

- For at nå bredt ud på markedet, både for folk med allerede-eksisterende solcelletage og kommende kunder hos Ennogie, lancerer vi en crowdfunding-kampagne via Indiegogo for at få så stærkt et afsæt på produktionen som muligt, siger Lars Brøndum Petersen, administrerende direktør hos Ennogie.

Grøn energi, der batter

Fordelen ved at kombinere sit Ennogie-solcelletag med en batteriløsning er, at det giver mulighed for at opnå en selvforsyningsgrad på mellem 70-80 procent.

- Hele pointen i batteriløsningen er, at du gemmer den strøm, du har produceret om dagen, til om natten, hvor solcellerne ikke længere leverer strøm, lyder det fra administrerende direktør hos Ennogie, Lars Brøndum Petersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når man bygger hus, tages der højde for at gøre plads til for eksempel vaskemaskine, tørretumbler og opvaskemaskine. Et batteri tænkes endnu ikke ind som en del af indretningen. Dette har Ennogie forholdt sig til og har derfor udviklet en batteriløsning, som kan passes ind de steder i hjemmet, hvor der er plads.

- Batteriløsningen fuldender solcelletagets opgave. Solcelletaget producerer energien, hvor den skal bruges. Med en batteriløsning tilkoblet kan vi også levere energien, når den skal bruges, siger Kristian Harley Hansen.

Støjfri løsning

Ennogies batterienhed adskiller sig fra lignende løsninger på flere områder. For eksempel er den støjfri. På grund af sin høje effektivitet genererer batterienheden en minimal mængde spildvarme og kan derfor køles passivt uden blæsere. Det betyder, at batteriet kan installeres inden for hjemmets vægge uden at være til gene.

- Udfordringen i dag er, at de fleste ikke er hjemme til at bruge strømmen i løbet af dagtimerne, hvor overskudsstrømmen bliver eksporteret til elnettet stort set uden kompensation. Vi ved, at flere danskere ønsker at blive selvforsynende med en batteriløsning, som ikke går på kompromis med indretningsstilen i hjemmet, siger Kristian Harley Hansen.