En ristet melorm er en af gevinsterne i et lykkehjul, der for første gang vil kunne prøves på Landskuet i Herning fra 4. - 6. juli. En anden gevinst er en græshoppe overtrukket med chokolade.
Opfinderen af lykkehjulet er Mike Erikstrup, der er specialist i spiselige insekter. Han ejer virksomheden Din Insektbutik, der er til stede med en stand. Han glæder sig til at møde gæsterne på Landsskuet og ikke mindst til at se deres reaktioner.
Mike Erikstrup har indtil videre kun afprøvet lykkehjulet på en fødevaremesse. Her var det hans indtryk, at gæsterne syntes det var sjovt.
- Man får jo mulighed for at få skubbet lidt til sine personlige grænser. Børn er gerne lidt mere åbne over for at spise insekter end voksne, så jeg tænker, at børnene vil finde det sjovt at lokke deres forældre til at dreje hjulet, siger Mike Erikstrup.
For pointen er jo netop, at gevinsten skal spises.
Krydrede insekt-snacks
Er det ikke lige melorme og græshopper, der får mundvandet til at løbe, har insektbutikken andre varer på hylden. For eksempel små larver, fårekyllinger og et udvalg af insekt-snacks med forskellige krydderier. Der er også proteinbarrer, morgen-shots med fårekyllinger og bagværk med insektmel.
Mike Erikstrup begyndte for fem år siden at arbejde med insekter. Det begyndte med foder og har udviklet sig til produktion af insekter som en decideret fødevare.
Den 25-årige iværksætters virksomhed holder til i Fødevarepark Skjern Enge, hvor der bliver ristet, tørret og pakket insekter, som bliver brugt i en masse forskellige fødevareprodukter.
Som festligt indslag
Lykkehjulet er i øvrigt en videreudvikling af brætspillet "The Big Bug Challenge", der bruges til undervisning i bæredygtighed på skoler eller sælges som et festligt indslag til dem, der vil have en sjov aften med vennerne.
Selv om Mike Erikstrup er skiftet fra foderinsekter til fødevareinsekter, ser han en lys fremtid for insekter til foderbrug.
- Jeg tror det er på vej frem til for eksempel grise og høns - ikke mindst fordi insekter indeholder fra 45 til 70 procent protein. Særligt velegnede er soldaterfluelarver.