Abonnementsartikel

18,1 gram er ikke meget i sig selv. Men som havbørsteorm i denne vægtklasse er man et ordentligt brød. Det ved havbiologerne, og ingen var i tvivl om fundets værdi, da det blev halet om bord på skibet Vestkysten den 24. maj.

Fangsten skete på 45 meters dybde i Nordsøen mellem Danmark og England, mens Miljøstyrelsen var på bundfaunatogt. Med sin vægt er dette den næststørste guldmus, der nogensinde er blevet registreret i Miljøstyrelsen arkiver. Den største vejede 19,7 gram og blev taget ved Fornæs nord for Grenå.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Guldmusen adskiller sig fra andre havbørsteorme med fine, gulgrønne børster og filtklædt ryg. Pressefoto.

Guldmusen hedder på latin Aphrodita Aculeata og er en meget speciel havbørsteorm. Med sine fine, gulgrønne børster og filtklædte ryg adskiller den sig fra de øvrige cirka 500 danske arter af havbørsteorme.

Guldmusen lever på sandbund, der indeholder en vis mængde organisk stof. På denne bund kravler den rundt efter føde, der hovedsageligt består af andre havbørsteorme.

Den kræver en god vandkvalitet og har sit danske udbredelsessområde i Nordsøen, Skagerak og Kattegat.

Desværre har guldmusen en mindre udbredelse i Danmark end for cirka 100 år siden. Dengang levede den også i mange fjordområder og var almindelig i for eksempel Limfjorden.