Abonnementsartikel

Vi er på besøg hos Keld W. Jensen i Nibe. Han tager imod os i indgangen til en af flere store haller, der er fyldt til bristepunktet med traktorer. Man kigger ud over hvad der nærmest er et hav af rødt og grønt.

Røde Volvo BM'ere, grønne modeller fra Bolinder-Munktell og en unik række af militærtraktorer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Så for at starte et sted, spørger vi: - Hvis du pludselig skulle give afkald på alle dine traktorer på nær én enkelt, hvilken en ville du så beholde?

- Den dér, kommer det prompte.

For Keld Jensen er samlingens kronjuvel nemlig en Volvo BM 2454 fra 1978. Den er lige så flot, som var den just rullet af samlebåndet i Eksilstuna. Modellen lukkede en æra i Volvo BM-seriens historie, og Keld Jensen ved med sikkerhed, at der kun eksisterer dette ene eksemplar i hele verden.

Holdt hemmelig i 25 år

- Traktoren er nemlig en prototype. Den nåede aldrig at blive helt færdigudviklet, inden finske Valmet købte Volvo ud af det daværende traktorsamarbejde.

At traktoren overhovedet eksisterer i dag skyldes Volvos udviklingschef. Han fik lov til at redde prototypen med sig hjem til sin bopæl mod at love Volvo, at han holdt det som en hemmelighed i de kommende 25 år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Årene gik, og traktorens eksistens forblev hemmelig. Da perioden var ved at udløbe, fik Keld Jensen nys om modellen ved et rent tilfælde, da han var på rejse i Sverige.

- En maskinhandler, som jeg talte med, kunne godt høre, at jeg var vældig Volvo-interesseret, så han gav mig et praj om, at der var blevet spottet en mærkelig Volvo-traktor.

Dette vakte naturligvis Keld Jensens nysgerrighed, og maskinhandleren lovede at undersøge sagen. Tilbage i Danmark ventede Keld Jensen spændt på at høre nyt fra Sverige.

Hjertet stod stille

- Jeg tror mit hjerte stod stille i flere dage. Jeg fik så nummeret, ringede, og fik lov at komme på besøg. Det er værd at bemærke, at på dette tidspunkt var traktorens eksistens stadig en velbevaret hemmelighed. Ingen vidste, at den fandtes - heller ingen svenskere.

- Det vil sige lige med undtagelse af ejerens nabo, som havde lånt den gennem alle årene. Den havde stået ude hele tiden og var i dårlig forfatning. Men heldigvis havde ejeren sikret sig en hel del reservedele.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Traktoren kom herefter i Keld Jensens lykkelige ejerskab, og efter cirka 2500 mandetimer kunne den udsmykke hans enorme samling på gården i Nibe som en kronjuvel, der kaster sin glans ud over hele Volvo BM-seriens glorværdige historie.

Baggrunden for udviklingen af denne model var, at der i Sverige i 1970'erne var stor efterspørgsel efter firehjulstrukne traktorer. I 1972-73 blev den 6-cylindrede 814'er introduceret, og den slog godt igennem. Men det var en dyr sag, så man manglede en mellemklasse-model.

Man valgte så at udvikle videre på 700-modellen ved at tilføre mekanisk firehjulstræk, lidt kraftigere motor, større brændstof- og olietanke samt hydrauliske bremser.

Den var næsten færdig, da det hele sluttede. Dens egentlige modelnavn forbliver uvist. "2454 Turbo" er kun dens prototypenavn.

- Men jeg er overbevist om, at den ville være blevet en bestseller, siger Keld Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Traktorsamlingen i Nibe har en helt unik karakter og er kendt langt uden for Danmarks grænser. Den omfatter nemlig verdens eneste komplette samling af Volvo BM'ere og indeholder ligeledes verdens eneste komplette samling af svenske militærtraktorer.