Abonnementsartikel

Lad stress og hamsterhjul blive derhjemme og erstat det med ro, velbefindende og kreativitet. Det var parolen, da Visit Sweden og Turistrådet Västsverige i 2017 skabte "The 72 Hour Cabin", som siden har opnået international bevågenhed og stor efterspørgsel, også fra danske feriegæster. Der er tale om overnatning i små, unikke glashytter placeret midt i naturen, og de første af slagsen har været tilløbsstykker.

De første fem glashytter ligger på den privatejede ø, Henriksholm, i søen Ånimmen. Med øens langstrakte form og natur i mange former er Henriksholm stort set Sverige i miniature. Fauna på øen indeholder alt fra hjorte og ræve til den sjældne hvide spætte. Søen er rig på aborre, gedde og ål ? blandt andet. To glashytter mere kom herefter til og er smukt beliggende tæt på herregården, Baldersnäs, fra det 19. århundrede, der ligger i den grønne, engelsklignende park og med udsigt over søen Laxsjön. Her nyder man herregårdens liv i løbet af dagen og sover i sin glashytte under den stjernefyldte himmel om natten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den nye glashytte

Dalslands aktiviteter åbnede sin første glashytte sidste år, og så er der netop kommet en ny til. Den ligger måske det mest naturskønne sted af dem alle og tæt på aktivitetscentret Dalslands Aktiviteter. Man opholder sig på sin helt egen halvø lige ved søen Iväg, hvor man kan tilbringe dagen med at vandre i skoven, sejle kajak og måske endda lære de stolte elge at kende. Her overnatter man tre nætter eller vælger blot en enkelt overnatning.

På Dalslands Aktivitetscenter bliver gæsterne hilst velkommen af en guide, der giver information om, hvad man kan forvente på og af sit ophold. Glashytten ligger 800 meter fra aktivitetscentret, og ved ankomst får man en introduktion til, hvordan alt fungerer - ildsted, udendørsbruser og information om søen. Herudover har man adgang til robåd, fiskestang og en rygsæk med lommelygte, vandflaske og andre ting, der kan synes nødvendige i naturen. På aktivitetscentret er der også et brusebad. Velkomstkaffe, tre gange morgenmad, to frokoster og tre middage er inkluderet i opholdet, hvis man for eksempel er der de 72 timer.

Stort studie

Studiet, som ligger til grund for The 72 Hour Cabin, er gennemført i 2017 af Karolinska Instituttet i Stockholm. Det påviste, at ved at bo 72 timer i en glashytte på en ø i Dalsland i Sverige faldt stressniveauet for fem mennesker med stressende jobs med næsten 70 procent. Derfor ønskede Sverige at invitere resten af verden til at komme ned i gear i naturen ved at gøre det muligt for alle at booke et ophold i glashytterne på 72 timer. Hurtigt fik den nye indkvarteringsform international bevågenhed, og stor efterspørgsel også fra danskere fulgte.

I tre dage skulle fem mennesker med nogle af verdens mest stressende jobs, heriblandt en fransk taxachauffør, en tysk politibetjent og en britisk tv-vært, bytte deres byliv ud med en offline oplevelse på Henriksholm i Dalsland. De boede i speciallavede glashytter og tog del i nogle af de typiske svenske udendørsaktiviteter såsom at fiske, svømme og lave mad i naturen.

Hver deltager boede i en glashytte for sig selv for at være så tæt på naturen som muligt. Naturens effekt på deltagerne blev målt på flere måder af to stressforskere. Blandt resultaterne var, at det oplevede stressniveau faldt med 70 procent, og at også blodtrykket faldt. Herudover så man en stigning i deltagernes velbefindende og en større kreativitet.