Abonnementsartikel

Fremtidens gravemaskine skal naturligvis have de nyeste og nemmeste funktioner.

Cat har i deres Next Generation-minigravemaskiner derfor smidt elektriske joysticks i, der gør, at maskinføreren med et enkelt tryk på en knap i det ene joystick kan skifte om til at køre undervognen via venstre joystick og dozerbladet via højre joystick. Faktisk kan føreren også afmontere kørepedalerne, hvilket giver mere benplads.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og så er der blevet åbnet op for muligheden for, at man kan justere maskinen alt efter hvilken opgave, den skal bruges til. På betjeningsskærmen kan man vælge, hvordan ens hydraulikflow og arbejdstryk skal være, og der kan laves flere profiler i tilfælde af, at flere personer bruger maskinen.

- Maskinføreren skal blot vælge redskab, og på den måde sørger man også for, at maskinførerne ikke kører med en forkert indstilling til arbejdsopgaven, hvilket typisk vil være hårdt på hydraulikhammeren i maskinen, siger Bo Mikkelsen, der er produktchef hos Pon Equipment, der forhandler maskinen.

I alt er der otte minigravemaskiner, der kommer fra Next Generation. På Roskilde Dyrskue blev den ene af dem, 301.8-modellen, vist frem.

Spar tid

Ifølge produktchefen vil det blot tage 4-5 minutter at indstille maskinen første gang. Derefter gemmer den indstillingen, så den kan bruges igen, hvis opgaven skulle vise sig at dukke op igen, og så tager det et par minutter at sætte maskinen op på ny.

- Det er naturligvis rigtig vigtigt, at føreren kender sine egne begrænsninger og ved, hvad han arbejder med. Men betjeningsskærmen er på dansk, så selvom man kan bestemme en del på skærmen, vil det ikke give forvirring, siger Bo Mikkelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også med hensyn til service og reparation er maskinen blevet bygget op på en ny måde. To bolte kan fjernes, hvilket løsner en sikkerhedslås.

- En enkelt mand kan sådan set tilte kabinen på få minutter, og det gør, at den er meget nem at udføre reparationer på. Når den skal tilbage, skubbes den på plads, og så sættes de to bolte på igen. Der er ikke rigtig noget, der kan falde ned over nogen, siger Bo Mikkelsen.