Korn, tømmer, mursten og papir fra Silkeborgs papirfabrikker blev i 1800-tallet fragtet op ad Gudenåen ved hjælp af muskelkraft og heste via en særlig natursti kaldet Trækstien. Nu kan naturelskere i alle aldre følge i de historiske fodspor. Sidste del af Trækstien på offentlige arealer har nemlig fået et løft, så man kan gå hele vejen fra Silkeborg til Kongensbro uden at få våde fødder. Trækstien blev tidligere ofte oversvømmet, men renoveringen har øget stiens højde, så den nu kan bruges det meste af året.
- Jeg er utrolig glad for, at vi nu er i mål. Trækstien er en sand naturperle, hvis lige ikke findes nogen steder. Stien bliver allerede flittigt brugt, og med renoveringen får såvel turister som vores borgere lettere adgang til vores skønne natur i Danmarks Outdoor Hovedstad det meste af året, siger borgmester i Silkeborg Kommune Steen Vindum.
På meget våde strækninger er stien løftet på pæle som fundament til Danmarks længste træsti på halvanden kilometer. Langs de 22 kilometer fra Silkeborg til Kongesbro er der anlagt små opholdsarealer med borde og bænke samt platforme, hvor kano- og kajakfolket kan lægge til, så de også kan spise madpakken ved opholdsstederne.
Den eneste af sin slags
Den 22 kilometer lange sti er den eneste af sin slags i Danmark. Tilladelserne til at arbejde med stien er alene kommet på plads, fordi der historisk set har været en sti langs åen.
- Det er det eneste sted i Danmark, hvor det er muligt at lave den slags sti helt ned til åen. Og det kan vi takke historien for. Var stien ikke blevet bygget for 150 år siden, ville den aldrig være blevet til noget. Stiens unikke kulturhistorie får vi fortalt på informationstavler langs ruten. Det er blevet en helt fantastisk mulighed for alle at komme ud og opleve naturen omkring Gudenåen, uanset om man sidder i kørestol, cykler, sejler eller vandrer, siger Søren Hald, skovrider ved Naturstyrelsen Søhøjlandet.
Trods den lange, høje træsti er der ingen trin eller trapper langs ruten, hvilket gør Trækstien egnet til barnevogne, cykler, kørestole og rollatorer.
Silkeborg Kommune og Naturstyrelsen skal nu i gang med at se på mulighederne for at gøre det endnu nemmere at bruge stien ved at etablere blandt andet shelters, ridestier, ny bro over Gudenåen, nye parkeringspladser og toiletter langs Trækstien.