Abonnementsartikel

Mange tænker nok, at gasgrillen først og fremmest skal rengøres før brug, men det vigtigste er faktisk at tjekke slangen mellem gasflasken og brænderen for at undgå lækager og i værste fald brand.

Gummislanger bliver dårligere med alderen, og bør skiftes hvert andet år. Hvordan grillen er opbevaret kan også have indvirkning på, om du skal skifte slangen ud tidligere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Gummislangen på de grill, der sælges her i Danmark, laves af en type gummi der kan tåle op til 30 minusgrader, så selv om grillen har stået ude hele vinteren betyder det ikke, at den nødvendigvis skal skiftes. Disse slanger indeholder dog en større andel naturgummi end PVC-slanger, som gør at de bliver mere sårbare overfor sollys. Derfor er det vigtigt at tjekke slangen for utætheder før du begynder at grille, siger Jonathan Lorentzen, salgschef for grill i Elgiganten.

Se efter sprækker og bobler

Den første test af gummislangens tilstand er bøjetesten. Har slangen tydelige sprækker eller krakelering når du bøjer den, så skal den udskiftes. En nem måde at kontrollere gummislangen for utætheder er at bruge pensel og opvaskemiddel. Bland to dele opvaskemiddel med én del vand, og pensel slange og koblinger med blandingen. Tænd så for gassen så der bliver tryk i slangen. Er slangen eller koblingerne ikke helt tætte vil der dannes små bobler der hvor gassen siver ud.

Hvis slangen er utæt, så skal den skiftes ud. For de fleste grillmodeller der sælges er det muligt at købe løse slanger og koblinger, så en defekt slange ikke nødvendigvis betyder, at du skal købe en helt ny grill.

Undgå fedtbrand

Mange grillbrande er egentlig fedtbrande, der skyldes, at grillen ikke er ordentligt rengjort. Gammelt fedt i bunden af grillen kan antænde og begynde at brænde.

- Når du griller bøffer, koteletter og andet kød med højt fedtindhold kan det hænde, at der kommer små flammer, og det er helt normalt. Men opstår der flammer som du ikke har kontrol over, så skal du lukke låget og slukke for gassen. For en sikkerheds skyld kan du også frakoble gasbeholderen og flytte den et stykke væk fra den brændende grill,? siger Jonathan Lorentzen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Brande i gasgrill er heldigvis sjældne, og med lidt forhåndsregler er det trygt og godt at grille med gas.

Tjekliste for sikker brug af gasgrill:

Tjek gummislangen mellem brænder og gasflaske. Lav bøje- og bobletesten

Placer grillen mindst én meter fra brændbart materiale som vægge, buske og møbler

Hav altid låget åbent når du fyrer op i grillen

Placer gasflasken et stykke væk når du griller ? den skal ikke stå i lagringsrummet under grillen

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kobl gasbeholderen fra når grillen ikke er i brug

Rengør grillen for at undgå fedtbrand

Beskyt grillen med overtræk for at undgå rust og snavs