Abonnementsartikel

Nu er vi nået til den tid på sommeren, hvor mange af blomsterne på havens roser er begyndt at se lidt pjuskede ud eller drysse. Men fremfor at være vemodig over, at sæsonen for de tidligt blomstrende roser lakker mod enden, kan du plukke de duftende kronblade og lave en portion rosengelé, som smager skønt på brød og er flot som pynt på kager.

Opskriften nedenfor har vi fået lov at låne fra Tørsleffs klassiker Den Grønne Syltebog, og den er meget nem at gå til. Vi har desuden suppleret med nogle tips, der er der er værd at kende, hvis du aldrig prøvet at lave rosengelé før:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Først og fremmest går der rigtigt mange ? naturligvis usprøjtede - rosenblade på den liter, der skal bruges i opskriften. Så er du ikke sikker på, at der er nok i haven, må du enten spørge dine forhåbentlig søde naboer om lov til også at plukke hos dem, eller eventuelt nedskalere opskriften, så den passer med mængden af dine rosenblade.

For det andet er det en rigtig god idé at have de grundigt rengjorte, Atamon-skyllede glas klar, inden du begynder at lave geléen. Arbejdet ved komfuret ikke tager lang tid, og når du er kommet til det sidste punkt, hvor der skal skummes og hældes på glas, skal det gå ret stærkt, så geléen ikke når at stivne i gryden.

God arbejdslyst!

Det skal du bruge

Rosengelé (ca. 1 1/4 liter)

1 liter sammenpressede, højrøde rosenblade

Artiklen fortsætter efter annoncen

Cirka. 1 liter vand

2 tsk. citronsyre

750 g sukker

1 brev Gul Melatin (40 g).

Sådan gør du

Højrøde rosenblade fra stærkt duftende roser pilles af, lige før de drysser, skylles og koges i 1 liter vand sammen med 2 tsk. citronsyre 15 min., til duft og farve er trukket ud i lagen. Den sies fra og måles, der skal være 1 liter (er der en anelse mindre, kan der suppleres op med lidt koldt vand, red.). Rosensaften blandes med Gul Melatin. Opvarmes til kogepunktet og koges 1 minut. Sukkeret røres i. Geléen bringes hurtigt i kog under omrøring og koges 1 minut. Beregn først kogetiden fra det øjeblik, hvor hele overfladen bobler. Geléen skummes, fyldes i Atamon-skyllede glas og lukkes dagen efter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gengivet fra Tørsleffs Den grønne Syltebog med venlig tilladelse.