Abonnementsartikel

Meget tyder på, at det er en grøn branche i hopla, der kommer til at samles i Slagelse, når Have & Landskab - Skandinaviens største fagudstilling for den grønne branche - slår portene op den 28. til 30. august 2019.

Det mener i hvert fald Joel Klerk, som er indehaver af Joel Klerk Planteskole og brancheforeningen Danske Planteskolers medlem i Have & Landskabs bestyrelse. Han har ikke tidligere oplevet en sådan appetit på kvalitetsplanter hos både private og offentlige indkøbere, som planteskolen har været vidne til dette forår.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er altså uhørt meget gang i branchen. Og jeg fornemmer ikke, at det er fordi, der er et efterslæb fra tørken sidste år. Det er nye anlæg, renoveringer og nye projekter, og hverken offentlige eller private kunder ryster på hænderne, når de køber ind for store beløb, så allerede nu har vi solgt tre gange så meget som sidste år til dato. Og det kan selvfølgelig kun lade sig gøre på grund af vores medarbejderes store indsats, siger Joel Klerk.

Europas plantemarked støvsuges

Samme billede tegner sig hos andre danske planteskoler.

- Nu er 'historisk travlt' store ord at tage i sin mund, men siden 4. januar har der ikke været en eneste dag, hvor vi ikke har kunnet ekspedere eller stille planter ud. Så der er mangel på planter, og der er allerede produktgrupper, som du ikke kan få længere, forklarer planteskoleejer fra Birkholm Planteskole A/S, Ove Møller, og understreger, at det ikke kun er et dansk fænomen, men at plantemarkedet over hele Europa bliver støvsuget lige nu.

Nødt til at være på Have & Landskab

Joel Klerk understreger, at han aldrig har været i tvivl om, at det stadig er nødvendigt at have en stand på Have & Landskab, selvom han ligesom Bjarne Holden har rekordtravlt hjemme på planteskolen.

rich-media-2
Meget tyder på, at det er en grøn branche i hopla, der kommer til at samles i Slagelse, når Have & Landskab slår portene op den 28. til 30. august 2019. Arkivfoto.

- Vi kan næsten ikke sælge mere. Men alligevel skal vi jo være synlige. Hvis jeg pludselige ikke er på Have & Landskab, så tænker kunderne: Hvad sker der mon hos Joel?. Så selvom man tænker, at alle i branchen kender én, så gælder det stadig om at holde sig til. Ellers bliver man langsomt glemt, mener Joel Klerk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bygherrerne vil selv stå for planterne

En anden tendens i forårets meget aktive marked for kvalitetsplanter er ifølge Joel Klerk bygherreleverancerne.

- Vi oplever flere og flere bygherreleverancer. Det tror vi er et tegn på, at bygherrerne efterhånden har forstået, at hvis man udbyder planteopgaven i en totalentreprise, så bliver det den entreprenør, som kan finde de billigste planter, som vinder opgaven. Og det hænger sjældent sammen med de bedste planter. Derfor er det interessant og glædeligt at se, at flere og flere bygherrer selv vælger at påtage sig ansvaret for planteleverancen og dermed sikrer sig, at kvaliteten er i orden, understreger planteskoleejeren.