Abonnementsartikel

Mynte har fået et lidt af et skurke-ry blandt havefolket, fordi den har det med at brede sig hurtigt, voldsomt og oftest på bekostning af andre planter i nærheden.

Det problem undgår man dog ganske nemt ved at plante sin mynte i store krukker eller baljer med drænhuller. De kan enten bare stå på terrassen, eller graves ned i et bed, hvis man foretrækker en placering i selve haven. Men husk i givet fald at holde øje med, at rødderne ikke spreder sig nedenud med tiden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til gengæld for denne ganske lille forebyggende indsats kan man så høste alle fordelene af at dyrke mynte, som er en utrolig nyttig og alsidig plante. Her er fem gode grunde til at invitere mynten ind på matriklen:

1. Mynte er let at dyrke, også for folk uden grønne fingre. Planten bryder sig ikke om at tørste, men stiller ellers ingen særlige krav til sine omgivelser. Den trives i både sol og skygge, ligesom den kan dyrkes i en vindueskarm.

2. Mange af dem er skønne som smagsgivere i madlavningen, og i store dele af verden indgår mynte ofte i både det salte og det søde køkken. Planteslægten består af cirka 20 arter samt talrige hybrider, og med navne i blandt som æblemynte, ananasmynte og chokolademynte er der lagt op til sjove eksperimenter i køkkenet.

3. Plantens aromatiske duft kan hjælpe med at holde visse af havens skadedyr på afstand. Dyrk den gerne i nærheden af for eksempel gulerødder, tomater, løg, radiser og blomkål, hvor den kan gøre gavn som miljøvenlig skadedyrs-afskrækker.

4. Omvendt kan både sommerfugle og bier godt lide mynte. Så hvis du gerne have farverige flyvere og hyggelig summen i haven - og samtidig give de betrængte bier en hjælpende hånd - er mynte et oplagt valg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

5. Mojito. Her på siden får du opskriften på den klassiske cocktail med friske mynteblade, som var Ernest Hemingways foretrukne drink.