Abonnementsartikel

Der har været fuld knald på solen de sidste dage, hvor hedebølge og højt uv-indeks ramte landet. Uv-indekset kender næsten alle danskere. Men ifølge en undersøgelse af danskernes solvaner ved flertallet ikke, at solbeskyttelse er en god ide, når indekset er på tre og derover.

For selvom ni ud af ti har hørt om uv-indekset, er det kun 26 procent af dem, der har hørt om det, som ved, at det er nødvendigt at beskytte sig i solen, når uv-indekset er tre og derover.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det viser en rapport om danskernes solvaner fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne. Rapporten er baseret på spørgeskemabesvarelser fra 4.005 respondenter i alderen 15-70 år.

Over tre? Så skal du beskytte dig!

Uv-indekset kan bruges som et pejlemærke for, hvornår man skal huske solrådene om skygge, solhat og solcreme. Når uv-indekset har rundet de tre, er solbeskyttelse nødvendig, hvis du vil undgå solskoldninger, der er smertefulde på kort sigt og øger risikoen for hud- og modermærkekræft på længere sigt.

- Det er vigtigt at huske på, at det ikke er temperaturen, der er afgørende for, hvor meget solen brænder. Overskyet vejr er heller ingen garanti for, at man ikke bliver solskoldet, for uv-strålingen kan nemlig godt trænge igennem skyer. Uv-indekset fungerer som en slags termometer for uv-strålernes styrke, og er uv-indekset tre eller derover, skal man passe på i solen, siger Christine Behrens, senior projektleder hos Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne.

I Danmark kan uv-indekset højst blive syv på en sommerdag, mens uv-indekset ved ækvator kan nå op omkring 15.

Få hjælp af en app

Uanset om sommerferien afholdes i Danmark eller sydpå, er det en rigtig god ide at doanloade den gratis app "UV-Indeks". Her kan du nemlig tjekke den aktuelle uv-indeks-prognose på over en million lokationer i hele verden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Appen gør det nemmere at beskytte sig ordentligt i solen. Den fortæller dig, hvor stor en del af dagen, at uv-indekset er over tre. Hvis man vil en tur på stranden, kan det eksempelvis være en god ide at gøre det om formiddagen eller sidst på eftermiddagen, hvor solens stråling er mindre kraftig, og uv-indekset er lavere, siger Christine Behrens.

Appen er for nylig blevet opdateret, så den tager højde for det enkelte familiemedlems personlige hudtype. Den fortæller, hvor længe man kan opholde sig i solen ved et givent uv-indeks, før man risikerer solskoldning.

Appen er udviklet af Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden i samarbejde med Sundhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen og kan hentes gratis i App Store og Google Play.

Uv-indekset og solbeskyttelse

0-3: Lav uv-intensitet

Lille risiko for solskoldning. Solbeskyttelse er kun nødvendig, hvis du har meget lys hud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

3-6: Moderat intensitet

Moderat risiko for solskoldning. Søg så vidt mulig skygge mellem kl. 12 og 15. Brug tøj, hat og rigeligt med vandfast solcreme, som har mindst faktor 15 samt UVA- og UVB-beskyttelse.

6-8: Høj uv-intensitet

Stor risiko for solskoldning. Søg skygge mellem kl. 12 og 15. Brug tøj, hat og rigeligt med vandfast solcreme, som har mindst faktor 15 samt UVA- og UVB-beskyttelse.

8-10: Meget høj intensitet

Artiklen fortsætter efter annoncen

Meget stor risiko for solskoldning. Bliv så vidt muligt inden døre mellem kl. 12 og 15. Hvis du skal være ude midt på dagen, bør du søge skygge og beskytte dig med tøj, hat, solbriller og rigeligt med vandfast solcreme, som har faktor 30 samt UVA- og UVB-beskyttelse.

10+: Ekstrem uv-intensitet

Ekstrem risiko for solskoldning. Bliv så vidt muligt inden døre mellem kl. 12 og 15. Hvis du skal være ude midt på dagen, bør du opholde dig i skyggen. Beskyt dig med tøj, hat, solbriller og rigeligt med vandfast solcreme, som har faktor 30 samt UVA- og UVB-beskyttelse.