Abonnementsartikel

Alle ejere af et træpillefyr ved, at det ikke er liget meget, hvilken slags træpiller, man hælder i fyret. Afhængig af kvaliteten af træet, bliver forbrændingen bedre eller ringere ligesom aflejringen af slagger og aske kan være en udfordring.

Derfor kan det ofte være en større afgørelse at skulle skifte leverandør af træpiller, og det ville da heller ikke være et problem, hvis ikke det lige var fordi, at man rent faktisk kan spare en del penge ved at undersøge markedet for leverandører. Mange har da også valgt at gå til udlandet, fordi man især fra østlande kan importere billige træpiller. Problemet er blot, at man ikke altid kan være sikker på kvaliteten, da mærkningen af udenlandske træpiller ikke altid er lige god.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Over 60.000 ton

Men man behøver ikke gå så langt for at finde billigere træpiller. I hvert fald ikke ifølge Annelise Von Der Wehl, der er Country Manager hos Absolut Energi UK, der har hjemme i Flensburg, lige på den anden side af grænsen.

- Vi sender hvert år over 60.000 ton træpiller til Danmark, og alle vores piller er af god kvalitet, siger Annelise Von Der Wehl, der sælger pillerne fra hjemmesiden absolut-horse.dk.

På hjemmesiden har man også løst problemet med transport, idet man ved valg og bestilling af træpiller hurtigt kan vælge mellem forskellige danske vognmandsfirmaer, der tydeligt angiver prisen for levering.

- Det er meget nemt at finde ud af, hvad det koster, forklarer Anne Lise Von Der Wehl, mens hun overfor Fritidsmarkedet med få klik på mobilen viser, hvordan man bestiller, og hvad prisen ender med at være.

Prissammenligning

Spørgsmålet er så, om det nu også er billigere. Vi lod det komme an på en test. Gennem de sidste 15 år har undertegnede brugt cirka 18 ton træpiller om året. Der er tale om 8 millimeter piller i 15 kilo sække leveret af en dansk producent. Leveringen foregår tre gange om året med seks paller ad gangen. Inklusiv i den beregnede pris på cirka 12.200 kroner per levering er pris på palle og levering. Og ved sammenligning skal man desuden huske, at der kan være stor forskel på, hvor mange kilo, man får leveret på en palle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En direkte sammenligning - kilo for kilo - med tilsvarende træpiller fra den tyske leverandør gav en samlet minimumbesparelse på 10 procent, hvilket alligevel er en sjat penge. Vi gik dog ikke så vidt som til rent faktisk at bestille træpillerne, men alle leveringspriser blev tjekket på hjemmesiden. (prisen på levering afhænger af, hvor i landet man bor.)

Med hensyn til sammenligningen af selve træpillerne, er alle produkterne hos absolut-horse.dk forsynet med de nødvendige specifikationer, der gør, at man direkte kan sammenligne eksempelvis brændværdi, vandindhold og askeprocent.

Eksperter i træpiller fremhæver, at man bør tjekke hvilken slags træ, pillerne er lavet af, og hvor de kommer fra, men den endelige test foregår naturligvis i ens eget fyr, hvor de fleste ejere af træpillefyr hurtigt vil kunne konstatere, om forbrændingen er bedre samt om mængden af efterladt aske og slagger er mindre.