Abonnementsartikel

Mange af os har været der: Ruskindsskoene, der har overvintret i klæde skabets dyb, skal med ud i det blå og fejre de lyse aftener. Men så er det, at de grimme pletter eller skjolder, man ellers lykkeligt havde glemt alt om, pludselig springer i øjnene.

Ruskind er et smukt materiale med en fin, fløjlsblød overflade, men af samme årsag er det også pokkers sart. Og ruskindssko er i særdeleshed svære at holde rene, da de nemt får skrabemærker og desuden er udsat for gadesnavs samt vand, der giver skjolder.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Inden du forviser dine ruskindssko til den lokale genbrugsbutik, er det dog værd lige at tage et kig på de følgende tips, der i mange tilfælde vil kunne gøre dem pæne igen.

1. Lad os lige for en sikkerheds skyld lægge ud med, hvad man aldrig bør gøre: Brug ikke skrappe rengøringsmidler, almindelige pletfjernere, større mængder vand eller hårdhændede metoder på ruskind. Uanset hvilken metode, du bruger, er det en god idé først at teste på et mindre synligt sted, hvis du er i tvivl.

2. Virker skoende bare generelt nussede, starter du med fjerne løst snavs med en ren skobørste. Tør dernæst skoene forsigtigt over med en hårdt opvredet klud, gerne af microfiber. Kluden må kun være en anelse fugtig. Arbejd i samme retning som luven med både børste og klud.

3. Har skoene skjolder efter regnvand? Så kan du prøve at gøre som beskrevet ovenfor - men tilsæt et skvæt hvid eddike til vandet, inden du gør kluden fugtig. Giv skjolderne lidt ekstra opmærksomhed, og slut af med at tørre efter overalt med en frisk klud, som er hårdt opvredet i rent vand.

4. Fedtpletter er svære at fjerne på ruskind. At gnide på pletten vil tit bare gøre det hele værre, så prøv i stedet at dække pletten med majsstivelse (også kaldet maizenamel), der virker sugende. Lad det virke en times tid, inden du børster det af. Selvom det absolut er et forsøg værd, er der dog ingen garantier for et pænt resultat, især ikke med ældre fedtpletter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

5. Overfladiske pletter og skrabemærker kan ofte fjernes ved hjælp af et ruskindsviskelæder, som kan købes i mange skobutikker, hælebarer og online. Men du kan også forsøge med et almindeligt transparent viskelæder (uden påtrykte farver). Brug det på samme måde som på papir, men gnid dog ikke for hårdt.

6. Er det ikke muligt få dine ruskindssko nydelige igen ved hjælp af de ovennævnte tips, kan du prøve med et af de særlige rensemidler til ruskind på markedet. De kan blandt andet købes i skobutikker, hvor du også kan få vejledning i, hvad der skal bruges til netop dine sko.