Abonnementsartikel

En af de helt store problemstillinger i omstillingen til vedvarende energi er udfordringen med at levere grøn el i perioder med begrænset effekt fra vind og sol.

En del af løsningen til at aflaste elnettet ligger i det gasdistributionsnet, vi kender, og som forsyner flere hundredetusinde husstande, skoler og industri. Sådan lyder det fra Gastech-Energi i en pressemeddelelse.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det er ikke naturgassen, som vi kender i dag, der er løsningen, men fremtidens grønne gasser baseret på biomasse. Det giver en unik mulighed for at kombinere el og klimavenlig grøn gas i et intelligent samspil.

Gashybridvarmepumper

Ifølge Jacob Juul Andersen, kommerciel produktchef hos Gastech-Energi, kan gashybridvarmepumpen binde hele løsningen sammen.

- En gashybridvarmepumpe er en 2-i-1 løsning, hvor en gaskedel kombineres med en luft til vand-varmepumpe, der sammen med en avanceret styring kan vurdere, om det er mest hensigtsmæssigt at benytte den ene energikilde frem for den anden, eller måske benytte begge på én gang. Normalt vil varmepumpen kunne dække energibehovet med 80-90%, mens den resterende energi kommer fra klimavenlig gas, siger Jacob Juul Andersen.

Fleksibilitet er nøgleordet

Fleksibilitet bliver en vigtig rolle i fremtiden, så vi kan benytte vores vedvarende energikilder uden at udbygge elnettet i det helt store omfang. Fx kan det være hensigtsmæssigt ikke at benytte luft til vand-varmepumpen mellem kl. 6-8, når vi står op, og kl. 17-19, når vi laver aftensmad, og forbruget på elnettet er mest belastet. Tilsvarende kan gælde, når udetemperaturen falder til under minus syv grader, hvor traditionelle luft til vand-varmepumper skal benytte ekstra effekt i form af en elpatron.

Ifølge Gastech-Energi er Elco hybridvarmepumpe er allerede forberedt til at imødekomme denne fleksibilitet. Med Smart Grid-teknologi kan hybridvarmepumpen modtage signaler om, hvornår det samfundsmæssigt og økonomisk vil være smartest at benytte den ene energikilde frem for den anden. På den måde kan vi udnytte de grønne energikilder og vores nuværende energidistributionssystem bedst muligt. Samtidig vil vi have lige så meget varme, som vi er vant til, da der altid vil være en energikilde til rådighed.