Abonnementsartikel

Haven er der altid. Den gror altid. Og hvis boligejere ønsker et bestemt udtryk eller formål med hele haven, så kræver det både tid og knofedt. Men selvom ambitionerne om en velplejet prydhave eller en frodig nyttehave kan være der, så kan de mange hundrede kvadratmeter løssluppen baghavenatur løbe enhver over ende. Faktisk i sådan en grad, at hver tredje dansker bliver stresset over haven ifølge en analyse fra Bolius.

- Jeg har selv været en af dem, som har været ramt af havestress, men løsningen er faktisk ret simpel. Hvis man synes man har en for stor have, eller der er for mange projekter at tage hul på, så skal man spørge sig selv om, hvad man egentlig vil med haven, og så afgrænse sig. Dyrk de hjørner og ting, som du kan se dig selv bruge og blive glad for, og spar kræfterne på resten af haven, fortæller Bolius' haveekspert, Jesper Carl Corfitzen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Samme oplevelse har Thule Jessen, hobbyhavemand og iværksætteren bag Lands modulopbyggede højbede:

- Vi elsker vores haver. Vi interesserer os for dem, men det konstante vedligehold og de mange hundrede kvadratmeter natur er også en kilde til dårlig samvittighed. Derfor er det vigtigt at gøre det simpelt og overskueligt.

Hellere hyggekroge end åbne vidder

Behovet for inspiration og bedre udnyttelse af tid og kræfter i haven blev tydeliggjort til årets Cph Garden-festival i slutningen af juni, hvor flere end 16.000 danskere kom og oplevede forskellige bud på, hvordan en have kan indrettes.

- Vi oplevede en tydelig interesse for, hvordan man kunne indrette haven, så den var så let at passe som muligt, og vi vandt faktisk publikumsprisen for netop at have lavet en havekrog, der var overskuelig. Så er det okay, hvis resten af haven er en flad græsplæne, når bare en del af haven er indrettet med vores egen personlighed og giver den hygge og naturoplevelse, som vi ønsker, siger Thule Jessen.

Sommerferien er havetid

Selvom sommerferiemånederne er godt i gang, skal man ikke stresse over, at man ikke har nået at få plantet det ud, man gerne ville. Både blomster og urter og grøntsager til høst i efteråret kan stadig nå at blive sået.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er stadig masser af planter, som man med fordel kan så helt ind i august måned, så der er ingen grund til stress over, at man ikke synes, man har nået det, man gerne ville med sin have. Det kan være spinat, rucola, vårsalat og majroer, og med lidt held kan man nå at høste lidt inden frosten, og ellers overvintrer de og er klar til tidlig høst i foråret. Løg kan også lægges sidst på sommeren, og hvidløg skal helst lægges i august for at nå at blive til noget næste år, fortæller Thule Jessen.