Abonnementsartikel

De danske landskabsarkitekter og anlægsgartnere står i et dilemma, når de skal plante nye buske. Planter de for tæt, mistrives buskene, og planter de med for stor afstand, vælter ukrudtet frem.

Men det er der en mulig løsning på. Landskabsarkitekt Marie Schnell fremviste et fortløbende buskprojekt ved Have & Landskab for to år siden, og nu viser hun sine resultater på Fagligt Forum på Have & Landskab her i slutningen af august. Det skriver Danske Anlægsgartnere i en pressemeddelelse.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Når det gælder buske, er planteafstand rigtig vigtig. Men vi kan se en klar tendens til, at man bare planter buskene rigtigt tæt, hvis man kan se, at der ikke er mange penge til den efterfølgende drift. Og det er et problem. Du kan plante mange stauder og træer tæt og så tynde ud, men det går ikke med buske, for de giver sig ikke så let. De bliver bare ved og ved at kæmpe indbyrdes. Den udmattelseskrig betyder, at de bliver ranglede og svækkede og syge. Men de bliver ved med at leve. Så kommer driften og skærer dem helt ned, så der kommer en flot genvækst, men der er jo stadig for lidt plads, og det giver meget mindre blomstring og frugtsætning og simpelthen mindre oplevelsesværdi, siger Marie Schnell.

Forskellige højder

Derfor skal man skabe flere etager i beplantningen. Det mener landskabsarkitekten både rummer et æstetisk og økonomisk potentiale.

- Vores hypotese er, at hvis vi planter i etager kan vi plante tættere uden at forringe buskenes sundhed og tæthed. Vi forventer, at et sundere og tættere bed vil kræve mindre drift. Samtidig vil flere etager af planter give flere muligheder for variation i beplantningers udtryk hen over året, siger Marie Schnell.

Etagerne består af høje buske, der kan blive over tre meter høje, lave buske på under en meter og mellemhøje buske med højder derimellem. Under buskene findes så en etage med bunddække af stauder.

På Fagligt Forum vil Marie Schnell også præsentere forsøgets anden pointe omkring bunddækkebeplantning, som hun ikke mener, der er den store tradition for i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den ene fordel er, at vi har et mere færdigt sted fra starten. Man skal jo plante buske på deres blivende afstande, så de ikke stresser hinanden unødigt, og så vil bedet se mere færdigt ud med bunddække. Vi kan også lege mere med farverne og understøtte et udtryk med flere virkemidler, når der er etager i beplantningen. Og ikke mindst får man langt mere ukrudt i bede uden bunddække og det er endda hyppigere det mere aggressive rodukrudt. I bunddækket har vi observeret mere nøjsomme ukrudtstyper som ranunkel, vild kørvel, dagpragtstjerne og perikon. De blomstrer mere, til glæde for mennesker og nektarsøgende insekter, og de er samtidig lettere at fjerne end ukrudtstyper som tidsel, mælkebøtte, kvikgræs, brændenælder, bynke og følfod, siger Marie Schnell.

Fagligt Forum finder sted på Have & Landskabs-messen i Slagelse fra 28.-30. august.