Abonnementsartikel

Sommeren 2018 var rekordvarm, og ovenpå en meget mild vinter har fluer, hvepse og andre insekter haft gode betingelser for at overvintre. Dermed er der flere insekter til at formere sig i sommerperioden.

Det påpeger skadedyrsekspert Paul Ashton. Han er ansat i virksomheden TANACO, der udvikler og sælger midler til bekæmpelse af skadedyr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han forudser en plage af insekter, hvis månederne august og september bliver varme og fugtige.

Paul Ashton tilføjer, at vi i øvrigt lige så godt kan vænne os til flere af de kriblende og stikkende medskabninger på grund af den globale opvarmning.

- En generel temperaturstigning bringer ikke kun ekstremt vejr med sig. Den bringer også flere forskellige insekttyper med sig, og samtidig får de gamle kendinge som fluer og hvepse markant bedre yngleforhold. Alt sammen er det med til at øge generne for os mennesker, forklarer han.

Går efter lugten af sved og mad

Danskerne generes især af fluerne, når de kravler rundt på arme, ben og hoved. Ifølge Paul Ashton er det primært, fordi de kan få livsvigtige salte i den sved, som vi mennesker afgiver. Fælles for både hvepse og fluer er, at de spiser vores mad, når de invaderer grillbordet

- Med hvepse er det især en plage sidst på sæsonen, hvor maden i boet er ved at slippe op, påpeger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-3
Danskerne generes især af fluerne, når de kravler rundt på arme, ben og hoved. Foto: Pressefoto.

For at undgå de værste plager er der ifølge Paul Ashton en del forholdsregler, man kan tage:

Fjern affaldet

Først og fremmest handler det om at minimere føden for både hvepse og fluer. Det gør man ved at holde rent i køkkenet og sørge for at komme ud med skraldet.

Samtidig er det vigtigt, at maden på bordet ikke får lov at stå for længe, da fordærvelsen hurtigt indtræffer, og det tiltrækker fluerne.

Alternativt kan det hjælpe at dække maden til.

Brug fluenet

For at undgå en hær af fluer og hvepse inde i huset er det jo nærliggende at holde døre og vinduer lukkede, men det kan være svært, når temperaturen stiger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis man sætter fluenet på vinduer, kan man holde en meget stor del af insekterne ude.

Hurtigt ind i køleskabet

Pas på at have kød til at stå frit fremme i køkkenet i lang tid, da det vil tiltrække spyfluer, der vil lægge æg i kødet.

Den almindelige husflue lægger i øvrigt sine æg i fødevarer, gerne kød, der er gået i forrådnelse. Derfor skal fødevarer hurtigst muligt på køl i sommervarmen.

Kemiske produkter

Hvis det bliver en decideret plage med fluer og hvepse både inde og ude, kan insekterne bekæmpes med forskellige skadedyrsbehandlinger .

Det vil ofte foregå ved at spraye et område. Produkterne kan ofte både bruges inden- og udendørs.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et hvepsebo kan bekæmpes på afstand med et jetmundstykke. Det kan være belejligt, så hvepsene ikke kommer efter én.

- Når det kommer til hvepse, er det i øvrigt klart bedst at bekæmpe dem før solopgang og efter solnedgang, når hvepsene er hjemme i boet, fortæller Paul Ashton.