Abonnementsartikel

Elever og lærlinge dyster hvert år i Skills forskellige steder i Danmark. Konkurrencen blev for efterhånden mange år siden søsat, for at skabe opmærksomhed om de unges muligheder, når det kommer til erhvervsuddannelserne.

Nu får skovbrugselever så deres egen miniskills. Det kommer til at foregå torsdag, når årets messe på Langesø løber af stablen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Formålet med konkurrencen er at vise de unge mennesker, at der er brug for dem i skovbranchen. Der bliver nemlig mangel på gode folk, der kan og vil arbejde i skovbranchen, hvis vi ikke gør en stor indsats for at få de næste generationer interesserede i branchen, siger Claus Clemmensen, der er chefkonsulent for skovafdelingen under Danske Maskinstationer og Entreprenører (DM&E Skov), som sammen med Dansk Skoventreprenør Forening (DSF) står bag konkurrencen.

Der bliver nemlig mangel på gode folk, der kan og vil arbejde i skovbranchen, hvis vi ikke gør en stor indsats for at få de næste generationer interesserede i branchen.

Chefkonsulent Claus Clemmensen

DM&E Skov

Ny uddannelsesstruktur

Siden sommeren 2018 er der lagt større ansvar på de danske skoventreprenører, når det kommer til uddannelse af skovbrugselever. Det er nemlig besluttet, at elever skal have en praktikplads for at få lov til at starte på uddannelsen som Skov- og naturtekniker.

Omstruktureringen i uddannelsen for skov- og naturteknikere betyder, at danske skoventreprenører og distrikter nu spiller en afgørende rolle som praktikværter for de unge mennesker, der gerne vil i gang.

- Denne omlægning i uddannelsesforløbet gør, at det er ekstra relevant at sætte fokus på elever til skovbruget. Samtidig er det yderst vigtigt, at man grundigt overvejer, om man har plads til en elev i sin virksomhed, siger Claus Clemmensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er lagt op til en sjov dag, hvor de unge blandt andet skal løse fire opgaver, der skal udføres på tid. Deltagerne skal vende sværdet på saven, afkviste en stamme, skære tre skiver af en stamme og til sidst fælde et mindre træ.

- Konkurrencen er også et godt sted for elever at møde deres fremtidige arbejdsgivere, da der er mange skoventreprenører tilstede på Langesømessen, fortæller Claus Clemmensen.

Helt tæt på DM i udkørsel af træ

Otte erfarne skoventreprenører skal i år konkurrere om at vinde sejrstrofæet, når der skal dystes i DM i udkørsel. Mesterskabet starter klokken 9.30 på konkurrencepladsens bane i skoven. DSF har i år valgt at rokere lidt på teltet og give det en mere central placering.

- Vi har valgt at flytte teltet helt op mod konkurrences bane. Det giver tilskuere en bedre mulighed for at følge med, siger Claus Clemmensen.

Mesterskabet går ud på, at deltagerne på kortest tid skal gennemkøre en bane samtidig med, at der læsses et antal træstokke og stables et tårn af træklodser. Vinderen er den, der hurtigst og med færrest fejl gennemfører dysten. Konkurrencen bedømmes af et sagkyndigt dommerpanel, og de tre bedst placerede skovmaskinførere tildeles pokaler efter indbyrdes placering. Desuden er der deltagerpræmier fra mesterskabets sponsorer til de øvrige deltagere.