Abonnementsartikel

De bedste myter er dem, der ikke vil gå væk. Som historien om, at hvide hove på en hest er svagere end sorte hove. Det er et spørgsmål, som med mellemrum dukker op i hestekredse, og som altid med gode myter, så er vandene ofte delte.

Her på redaktionen tog vi på Google-jagt efter fakta, og efter at have sorteret massevis af mere og mindre seriøse indspark og historier væk, nåede vi frem til et par gode kilder. Det lykkedes ikke at finde videnskabelig danske kilder, men til gengæld er der masser at hente i Guds eget land, Amerika

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som hos dr. Scott Fleming, Texas, USA, der er uddannet beslagsmed OG dyrlæge.

Alle hove er individuelle

Ifølge Scott Fleming er der absolut intet videnskabeligt bevis for, at hvide hove er svagere end sorte hove. Han skriver, at man som beslagsmed behandler alle hove individuelt, da hovens tilstand i hvert enkelt tilfælde er et resultat af en lang række forskellige forudsætninger.

Scott Fleming henviser til en stor videnskabelig undersøgelse foretaget af nu afdøde dyrlæge PHP Dr. Doug Leach, hvis forskning i hestehove stadig ligger til grund for moderne viden om hove. Ifølge en 261 sider lang rapport med titlen "The structure and Function of the Equine hoof wall" er konklusionen, at der ikke er forskel på forskelligt farvede hove. Heller ikke på hove med delvist hvide markeringer og striber.

Kategorisk afvisning

En anden, der forsket i den gamle myte er beslagsmed John Burt, som ejer JDC School of Basic Farrier Science, USA, og ligesom de tidligere nævnte afviser han kategorisk, at der er forskel på hovene - ud over selve farven. Det samme gør Doug Butler, dyrlæge Ph.D og forfatter til bogen "The Principles of Horseshoeing". Han udførte i 1976 en stor undersøgelse på Cornell University, hvor knuste hovstumper blev undersøgt og analyseret, og igen var konklusionen, at der ikke er forskel på hvide og sorte hove.

Konklusion

Uanset, hvor længe vi ledte, var det ikke muligt at opdrive en eneste seriøs kilde, der kunne understøtte myten om, at hvide hove er svagere end sorte hove. Til gengæld er der rigtig mange hesteejere, der spørger, om det passer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Så det korte, kontante svar på spørgsmålet - baseret på forskere og eksperter er - NEJ. Der er ingen forskel.