Abonnementsartikel

Har du planer om at male byen rød i weekenden, så overvej i stedet at bruge malingen på dit udvendige træværk.

Lige nu er nemlig et rigtigt godt tidspunkt at finde penslen, stigen og malerbøtten frem. Det er sensommer, det er ikke for varmt, og det har ikke regnet i nogle dage.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dermed er der de bedste muligheder for at få et godt og holdbart resultat.

- Man skal gerne male på en lun og tør dag, hvor det ikke har regnet i en tre-fem dage. Det må helst ikke være mere end 25 grader varmt, for så risikerer man, at malingen tørrer for hurtigt og ikke når at trænge ordentligt ind i træet, siger Per Normann, der er hus- og haveekspert hos Biltema.

Og skulle solen brage ned fra en skyfri himmel, skal man sørge for at male i skyggesiden eller starte tidligt eller sent på dagen.

Hold øje med fugten

Trods det tørre sensommervejr kan man måske være i tvivl, om noget af træværket indeholder lidt for meget fugt. Et lag maling kan nemlig spærre fugten inde i træet. Med en fugtmåler kan man aflive eller bekræfte mistanken.

rich-media-2
Påfør gerne malingen i tynde strøg. Pressefoto.

Er fugtighedsgraden over 18 procent, bør man ikke male træet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Husk også at træets overflade skal være nogenlunde rent, inden man stryger den dyre træbeskyttelse på.

- Et godt tip er at sætte noget kraftigt tape godt fast på træværket og så hive det af. Så kan du se, hvor grundig du skal være med slibemaskine og skrabejern, lyder rådet fra Per Normann.

Udfyld huller og revner

Er der huller og revner i træet, som malingen ikke vil kunne dække, kan man udfylde disse med linoliekit eller akrylkit. Begge dele forbliver elastiske og er fugtstabile.

Når man omsider er nået frem til at kunne dyppe penslen, kan det være fristende at bruge meget maling ad gangen, så den dækker mere, og arbejdet klares hurtigere.

- Men det giver et langt mere jævnt resultat at male med tynde strøg. Begynd øverst og arbejd dig nedad. Fører du malingen på med en rulle, kan det være en fordel at gå det efter med en pensel, siger Per Normann.