Abonnementsartikel

I 2013 blev den sidste flishugger fra konkursramte Silvatec Skovmaskiner fremstillet. Det blev et farvel til blandt andet den terrængående skivehugger Silvatec Grane, der specielt var fremstillet til effektivt og skånsomt at producere flis direkte i skoven.

Siden har der været et hul i markedet for denne type hugger. Men nu er der kommet gang i produktionen igen. Virksomheden A.B. Skovservice har lagt den første ordre, og maskinen kommer ud at køre i år. Det siger Kaj K. Poulsen, der er manden bag genoplivelsen af flishuggeren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I de seneste tre år har han arbejdet på at genskabe produktionen. Det sker ud fra aktieselskabet Green Chip, der ejer alle Silvatecs rettigheder.

Den nye maskine hedder "Green Chip CH 838" og bygger på chassis og førerhus fra udkører-modellen 208F. Disse leveres af den tyske maskinproducent HSM. Selve huggeren og kassen med tipsystemet fremstilles på Green Chips værksted i Viborg og er identisk med dem, der sidder på de oprindelige flishuggere fra Silvatec.

rich-media-2
Green Chip CH 838 har en tipbar fliscontainer på 20 kubikmeter. Pressefoto.

Som sin forgænger er Green Chip CH 838 rettet mod de større skoventreprenører, der producerer flis for staten og hedeselskabet eller arbejder på langsigtede kontrakter om levering af flis til eksempelvis varmeværker.

Maskinen har sin styrke i at kunne effektivisere produktionen af flis. Med en bredde på 3 meter kan den køre mellem rækkerne og hugge stammer på op til 38 cm i diameter. Flisen blæses over i containeren, der rummer 20 kubikmeter. Herfra tippes indholdet over i en frakører, der igen tipper flisen over i en lastbil, som transporterer brændslet frem til varmeværket.

Kaj K. Poulsen oplyser, at der er åben for bestillinger og at produktionstiden er cirka 35 uger. Han vurderer, at der vil være et årligt marked på cirka tre af sådanne maskiner, og at den nuværende bestand er på cirka 25.