Abonnementsartikel

Trykimprægneret træ er kendt for sin lange holdbarhed og modstandsdygtighed overfor fugt. Middellevetiden for træets splintvedde er 4-6 gange længere end ubehandlet træ, og er dit trykimprægneret træ NTR-mærket kan du forvente en levetid på minimum 25 år.

Hvis man ikke er inde i træbranchen, eller måske ikke er den store gør-det-selv mand, er det ikke sikkert, at man er helt klar over, hvad trykimprægneret træ er. Trykimprægneret træ laves primært af fyrretræ. Træet har været igennem en imprægnering proces, hvilket gør at træet er mere modstandsdygtigt over for de typiske fare, der nedbryder træet, her er der tale om svamp, insektangreb og råd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når træet skal trykimprægneres trækkes fugt og luft ud af træet. Måden det gøres på er ved at lægge træet ind i store tanke, hvor der dannes et vakuum og på den måde trækkes luft og fugt ud af træet. Når alt luft og fugt er trukket ud af træet, fyldes tanken med imprægneringsvæske, som under tryk, presser væsken ind i træet. Det er vigtigt at væsken trækkes helt ind i træets splintvedde, da det er træets mest sårbare del. Kernetræet er nemlig så tæt i sin struktur at det ikke kan optage væsken, men det er heller ikke nødvendigt, da den tætte struktur gør det holdbart nok uden imprægnering.

Kvalitetsforskellen

Imprægneret træ udsættes for en række kemikalier for at gøre det modstandsdygtigt. Det er derfor vigtigt at sikre sig, at processen for imprægneringen sker under de rette forhold. I forbindelse med denne kemiske proces, er der også anmærkninger at følge for at sikre sig, at træet er af den rette kvalitet. Nordisk Træbeskyttelses Råd (NTR-mærket) er det mærke, du skal kigge efter, hvis du vil sikre dig at dit træ er trykimprægneret på den rette måde - og har den lovede levetid.

NTR anvender forskellige mærkninger, hvilket siger noget om, hvor modstandsdygtigt du kan forvente træet er overfor svampe og nedbrydning generelt. NTR-mærkerne gives med udgangspunkt i, hvilket tryk træet har været under, hvor længe det har været i imprægneringstanken, og hvilken imprægneringsmetode, som er blevet anvendt til processen.

Når træet er NTR-mærket kan du sikre dig at miljøstyrelsen har godkendt de processer træet har været igennem. Det anbefales derfor af miljøstyrelsen, at du som minimum anvender NTR-imprægneret træ. Det garanterer både kvaliteten af træet i forhold til levetid, men også at træet er mindst muligt sundhedsskadeligt for mennesker og miljø.

DK-mærket

En anden type af imprægnerings mærke du kan få er DK-mærket. Når træet er DK-mærket betyder det at træet er imprægneret i Danmark og derfor er der stillet skrappere krav til imprægneringsprocessen. Når du køber trykimprægneret træ fra Danmark, så indeholder det kun stoffer, som er godkendt og risikovurderet af Miljøstyrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er muligt at købe både DK-mærket og NTR-mærket trykimprægneret træ i byggemarkeder.