Abonnementsartikel

10.658 fagfolk har i løbet af de seneste tre augustdage lagt vejen forbi Skandinaviens største messe for grønne fagfolk - Have & Landskab - der traditionen tro holdes i Slagelse.

Det blev dog ikke - som håbet - til et rekordbesøg. Med 3047 besøgende onsdag så det ellers lovende ud, men det blev kun til 4058 gæster torsdag og 3526 fredag. Dermed kom der lige godt 600 færre besøgende end til den forrige messe i 2017.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men når dette er sagt, synes arrangørerne, at H&L'19 på en række områder har været en stor succes.

- Med de rekordstore udstillingsarealer fik de besøgende en veltilrettelagt faglig oplevelse med en dybde og bredde som aldrig før, vurderer messens bestyrelsesformand, adjungeret professor Palle Kristoffersen.

- Arealerne har ikke været flottere, servicen har aldrig været bedre, og madkonceptet virkede, så folk rent faktisk kunne få mad ude på arealerne, når de var sultne, og hurtigt fortsætte deres tur. Desuden er parken blevet tæt på perfekt med sin udvidelse af både stisystem og standfacaderne, og vi lukkede fredag i fuld sol med gæster helt indtil slutfløjtet.

- Så alt i alt må jeg bare konkludere, at det har været den bedste Have & Landskab nogensinde, vurderer Palle Kristoffersen.

Fagligt Forum i topform

Også Fagligt Forum har med 826 besøgende trukket fulde huse, og det var tydeligt, at konceptet havde skiftet gear i år, mener Palle Kristoffersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er en voldsom stor andel af gæsterne, som har valgt at bruge udstillingen som gratis efteruddannelse. Men vi har jo også sprængt rammerne for Fagligt Forum, når internationale kapaciteter som Nigel Dunnett og Rip Tompkins står klar til at holde flere grundige workshops for de danske fagfolk.

- Og jeg ser gerne, at vi fortsætter med at udvikle konceptet med disse interaktive workshops. Når vi har 3.000-4.000 gæster om dagen kan udstillerne godt tåle, at der hele tiden er 40-50 stykker, som er inde og blive opdateret rent fagligt.

Mange landskabsarkitekter

HL19's høje ambitionsniveau gav sig bl.a. udslag i, at landskabsarkitekterne for alvor var godt repræsenteret i år, forklarer bestyrelsesformanden.

- Jeg ser folk fra de mest velrenommerede tegnestuer hernede, og rent personligt har jeg mødt mange, som jeg kender fra tidligere i mine roller på universitetet. Nu tømmer de tegnestuerne og tager kollegaerne med, så vi er lykkedes med at overbevise landskabsarkitekterne om, at det er her, de kan få hele den faglige opdatering, de har brug for.

- Ser man på de overordnede tendenser, har det igen været klima, miljø og håndtering af regnvand, forklarer Palle Kristoffersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det kunne man eksempelvis se på de fleste af udstillernes stande og meget direkte, da tre eldrevne maskiner vandt Maskinleverandørernes Innovationspris, men også når det gælder HL19s nye koncept "Fremtidens byrum", som satte fokus på mulighederne for at genanvende de rest- og spildprodukter, som opstår, når der skal laves produkter til vore byrum.

Nu ser Palle Kristoffersen frem med HL21, hvor han dog har svært ved at sætte fingeren på områder, der tydeligvis kræver forbedring.

- Jeg synes efterhånden, at Have & Landskab rent fagligt favner det hele. Der er måske blot 10 firmaer i hele Danmark, som jeg synes mangler at være repræsenteret hernede, så det vi har præsteret i år er tæt på optimalt.