Abonnementsartikel

I halvandet år har de sidste danske cirkuselefanters fremtid svævet i det uvisse, siden den daværende regering indgik en aftale med Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti om at forbyde eksotiske dyr i cirkus. Den aftale udmøntede sig aldrig i et reelt forbud, da regeringen og de to cirkus ikke kunne blive enige om vilkårene for overdragelse af de fire cirkuselefanter Ramboline, Lara, Djungla og Jenny.

Det skriver Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men nu er parterne nået til enighed bl.a. takket være et tilbud fra Dyrenes Beskyttelse om at bidrage til pasning og aktivering af dyrene samt etablering af et nyt udeområde hos Cirkus Arena, så elefanterne får adgang til det fri i overgangsperioden, indtil det nye elefantanlæg står færdigbygget. Perioden ventes at være på 6-8 måneder.

- Vi er meget glade i dag. Vi har arbejdet i mange år for at få elefanterne ud af cirkus, og vi ville være meget kede af at se det hele snuble på målstregen. I værste fald kunne elefanterne blive solgt til cirkus i udlandet, men med den løsning, der er lavet nu, kommer det ikke til at ske, siger Britta Riis, direktør for Dyrenes Beskyttelse.

- Det er jo en lidt atypisk situation for os, men vi mener, det er nødvendigt at træde til for at sikre velfærden for Ramboline, Lara, Djungla og Jenny, samt sikre at en aftale kommer i hus. De stakkels elefanter har stået opstaldet længe nok og ventet på en afklaring. Det var en dyrevelfærdsmæssigt helt uholdbar situation, som vi nu får udbedret, siger hun.

Beløb hævet

Ud over håndsrækningen fra Dyrenes Beskyttelse har den nye fødevareminister, Mogens Jensen (S), hævet beløbet for elefanterne fra 7 mio. kr. til 11 mio. kr. til dækning af køb og udgifter i forbindelse med den tid, elefanterne har stået opstaldet hos de to cirkus.

Der er endnu ikke taget stilling til, hvor elefanternes endelige hjem bliver. Den del bliver besluttet efter, at Miljø og Fødevareministeriet har afsluttet en ansøgningsproces, hvor alle interesserede kan ansøge om at overtage elefanterne fra staten. Det er dog kun zoologiske haver og andre slags godkendte dyreparker, der kan søge, da man skal have lov til at holde elefanter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dyrenes Beskyttelse og Knuthenborg Safaripark arbejder for at etablere et nyt og moderne elefantanlæg som en del af Knuthenborg Safaripark, hvor cirkuselefanterne kan tilbringe deres otium under de bedste forhold.