Abonnementsartikel

Man skulle egentlig ikke tro, at det er så svært. En løvblæser puster luft ud gennem et rør, og når man peger rørets åbning mod nedfalden løv, så puster man det derhen, hvor man gerne vil have det.

I vores tilfælde var problemet bare, at vi startede PowerGear Outdoors løvblæser-test inde under et halvtag på et underlag af toppede brosten sat til med grus og blade. Og så ikke mindst, at der var tale om Husqvarnas 530iBX løvblæser, der skulle vise sig at være i stand til at blæse med en mindre orkanstyrke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men det kommer vi tilbage til senere.

Moderat begejstring

Da vi blev tilbudt at teste Husqvarnas nye batteridrevne løvblæser 530iBX, var begejstringen i første omgang til at styre. Det indre billede af en ældre mand med en blæser, der knap var i stand til at bøje et græsstrå, lagde en dæmper på entusiasmen, men et nærmere kig på maskinen fik dog pulsen lidt op.

Husqvarnas nye model i blæse-sektionen er mest henvendt til det professionelle segment, men har man som privatperson ambitioner på løvblæser-området, så kan vi allerede her afsløre, at denne model er værd at tage et kig på.

Kraften i 530iBX er et 36 V BLI rygbatteri, og her ligger forklaringen til både blæserens lave vægt og stormfulde blæs gemt. Det enorme batteri, der har en kapacitet på 31,1 Ah og leverer en energi på 1120 Wh, vejer hele 8,5 kilo, men når man er iført den kraftige rygsele, mærkes vægten faktisk ikke.

Sandstorm

Mærkes kan til gengæld den kraft, der kommer ud ad blæserens anden ende. Som nævnt i indledningen, startede vi vores test af løvblæseren under et halvtag i et hjørne af gårdspladsen. Har bar de toppede brosten tydeligt præg af løvnedfald fra den overhængende vin og ikke mindst grus, der i sommerens løb var blevet slæbt hen over gårdspladsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi tændte uden videre blæseren og rettede den ned mod det udvalgte mål, og i løbet af ganske få sekunder befandt vi os i en veritabel sandstorm, som selv Tom Cruise ville have haft problemer med i actionfilmen Mission Impossible 4.

Da sandstormen efterfølgende lagde sig, var gårdspladsen som blæst for skidt og blade, men til gengæld var de omkringstående havemøbler belagt med et tykt lag støv. En sejr for blæseren, men et nederlag for omgivelserne. Vi lærte på den hårde måde, at det nok er en god idé at fjerne den slags ting, før man går i gang. Og at man nok lige skal teste i mere luftige omgivelser, inden man starter for alvor.

Sten og grus

Der er ikke noget overraskende i, at løvblæseren uden problemer fjernede nedfaldne blade og sand fra gårdspladsen. Det havde vi ligesom forventet. Det, der kom bag på os, var i virkeligheden, at det var så voldsom en luftudladning, maskinen kom af med. Men det skruede til gengæld forventningerne til den næste test godt op. På testfarmen er en stor perlestensbelagt parkeringsplads. Det siger sig selv, at beboere og gæster med tiden slæber en del sten ind på gårdspladsen, så testen var ganske enkelt: kan løvblæseren fjerne mindre sten samt grus ? i små og større mængder.

Det korte svar er ja. Det sjove svar er: ja, helt vildt ? især, når man slår boost-funktionen til.

Og det kræver selvfølgelig en forklaring. Husqvarnas 530iBX løvblæser har trinløs blæseregulering, hvilket betyder, at jo hårdere man trykker på speederen, jo mere blæser den. På det lille display, der er nemt at nå med en finger, selv under arbejdet, kan man med et enkelt klik slå cruise control til, så maskinen fastholder luftstrømmen. MEN? man kan også klikke på boost, og så slår maskinen over fra kraftigt blæsevejr til stormstyrke. (Muligvis en lille smule overdrevet.)

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det betyder, at selv større mængder grus og sten fjernes uden problemer.

Nedfalden frugt

Det betød også, at den sidste test med at fjerne nedfaldne mirabeller og æbler heller ikke var et problem. Vaklede ofret en smule, blev boost-funktionen taget i brug, og selv større Discovery-æbler måtte rullende overgive sig og forlade kampen.

Det krævede dog et vis brug af boost-funktionen, og vi var en overgang lidt foruroligede over, hvorvidt batteriet kunne holde sig inde i kampen. Her var batteriets lille display en stor hjælp, idet et enkelt klik afslørede, at der var 67 procent af batteriets kraft tilbage. Og så var det jo bare at fortsætte.

Konklusion

Som nævnt tidligere, er Husqvarna 530iBX løvblæser målrettet det professionelle segment, hvilket også afsløres af prisen. Ikke så meget på den vejledende udsalgspris for selve maskinen, men mere for rygbatteriet, der løber op i en vejledende udsalgspris á 10.598 kroner.

Det er en ordentlig sjat penge, men til gengæld får man virkelig power for investeringen. Selv om batteriet er tungt, så er det behageligt at have siddende på ryggen. Selve blæseren er let at håndtere. Den ligger godt i hånden, og når man først lige har fået styr på blæsevejret, så kan man uden problemer håndtere de emner, man vil have af vejen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Styringen med boost og cruise control er legende let at håndtere, og det gør, at man sagtens kan arbejde i længere tid ad gangen.

Lydniveauet er ikke et problem, selv om man nok vil iføre sig høreværn, hvis man arbejder professionelt med løvblæseren.

Alt i alt en fremragende maskine, om end den nok er for dyr for de fleste private.