Abonnementsartikel

Alt træ, der bruges som biomasse til energi, skal komme fra skov, der ikke bare er bæredygtigt drevet - det skal være certificeret bæredygtigt, så det er et dokumenteret og fuldgyldigt skridt på vejen i den grønne omstilling væk fra kul.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra energibranchen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bæredygtig biomasse betyder, at der skal passes på skoven. Det vil sige, at skovejeren genplanter skoven i takt med at den fjernes. Derudover sikres det, at biodiversiteten og skovens økosystemer ikke forringes. Der skal lovgives på området, og det skal kontrolleres om lovgivning overholdes, mener Dansk Energi og Dansk Fjernvarme.

- Vi har en frivillig brancheaftale, der stiller vidtgående krav for dokumentation af, at den biomasse, man anvender i Danmark, er bæredygtig. Men vi ser gerne regler og lovgivning, så der kommer en politisk retning for den bæredygtige biomasse, siger Lars Aagaard, administrerende direktør, Dansk Energi.

Frivillig brancheaftale

Han bakkes op af Kim Mortensen, administrerende direktør, Dansk Fjernvarme. Han peger på, at den frivillige brancheaftale om biomasse har eksisteret i fem år, og i løbet af den korte tid er det på baggrund af aftalen blevet muligt for offentligheden at se dokumentation for, at den biomasse, der anvendes i danske kraftvarmeværker, er bæredygtig.

Både Kim Mortensen og Lars Aagaard mener, det vil være en stor fordel for branchen, hvis der nu kommer lovgivning og krav om dokumentation. På den måde vil brancheaftalens skrappe krav til bæredygtig biomasse kunne bredes ud til at gælde ikke kun for energiselskaberne, men også industri og brændeovne.

- Branchen har selv taget ansvar for at kunne dokumentere, at biomassen er bæredygtig og derfor et skridt på vejen i den grønne omstilling. Men nu er tiden kommet til, at myndighederne bør se på, om der skal stilles krav om, at al biomasse er certificeret bæredygtigt, siger Kim Mortensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- 30 procent af biomassen bruges i dag ikke til el og fjernvarme. Myndighederne bør derfor undersøge mulighederne for, at al biomasse kan omfattes af krav om bæredygtighedscertificering, supplerer Lars Aagaard.

Helt nødvendigt

Begge direktører understreger, at brug af biomasse i den danske energibranche har været helt nødvendig for at opfylde en politisk beslutning i Energiaftalen fra 2012 om ikke længere at brænde kul af i danske storbyers kraftvarmeværker. Det mål er tæt på at være nået efter blot syv år.

- Men det betyder ikke, at vi nu er færdige med den grønne omstilling. Biomasse er et skridt på vejen væk fra kul og naturgas, for intet er værre for klimaet, så det skal ud af vores energisystem hurtigt. Nu begynder nye teknologier at dukke op, så den bæredygtige biomasse er en trædesten på vejen, og på et tidspunkt forsvinder også dét, siger Lars Aagaard.

- Biomasse var aldrig tiltænkt en blivende rolle i vores energisystem. Men i en overgangsperiode er det eneste grønne alternativ til kul og gas, siger Kim Mortensen.

Energistyrelsens nyeste basisfremskrivning af energiområdet viser da også, at brugen af biomasse de kommende år vil stagnere for derefter at falde frem mod 2030.