Det går ikke stille for sig, når brunstsæsonen går i gang hos Danmarks største landlevende pattedyr - kronhjorten. Her handler det for hjortene om at brøle så højt og kraftfuldt, at det tiltrækker hundyrene og skræmmer eventuelle rivaler væk.
Man kan høre de dybe brøl flere kilometer væk, og der er derfor rig mulighed for en intens naturoplevelse. Af og til kan man også høre den specielle lyd af gevirer, der støder sammen, hvis kampen om hunnernes gunst fører til direkte kontakt mellem hjortene.
Hundyrene bliver også kaldet hinder og er kun i brunst et enkelt døgn. Derfor sørger hjortene for at parre sig med hunnerne mange gange i løbet af det ene døgn, det tager hårdt på kræfterne. Brunsthjorten taber sig meget i brunstperioden - 15-20 kg er ikke usædvanligt.
Efter parringen går hinderne drægtige i omkring otte måneder, inden de føder de nye kronkalve omkring maj/juni måned året efter.
Hvis hinden ikke bliver drægtig i sin første brunstperiode, går der tre uger, før den igen er i brunst. Tidligt fødte kalve vil have bedst chance for at klare sig godt gennem den kommende vinter. Forstyrrelser i brunstsæsonen kan derfor i værste fald betyde, at kalvene bliver født senere og har mindre tid til at æde sig i god stand.
Enkle regler
Hvis man vil opleve kronhjorte uden at forstyrre dem, er det derfor en god idé at følge nogle enkle regler:
De bedste muligheder for at opleve krondyr er typisk omkring solnedgang og solopgang.
Bevæg dig forsigtigt og hold respektfuld afstand. Hjortene er ikke aggressive over for mennesker under normale omstændigheder, men man skal respektere, at de skal have plads.
Undlad at gå efter lyden ind i lukkede bevoksninger. Man skræmmer oftest blot dyrene væk og forstyrrer dem i deres parring
Hold dig på veje og større stier, hvor kronhjortene er vant til, at der er færdsel. Gå i rabatten eller midterrabatten, så larmer du mindre.
Det er en god idé at nærme sig hjortene i modvind, så de ikke kan lugte en, og så skal man være musestille. Hvis man har hunden med, skal den selvfølgelig være i snor.
Her er de bedste steder at se krondyr i statens skove og naturområder:
Nordjylland:
Hanstholm Vildtreservat samt Hjardemål Plantage.
Allerbedst opleves dyrene fra de tre udsigtsplatforme som er etableret ved det Nationale Testcenter for Store Vindmøller i Østerild eller fra fugletårnet og udsigtsplatformen i Sårup i Tved plantage.
Slotved Dyrehave
Krondyrene i Slotved Dyrehave blev udsat i foråret 2018. Her ankom tre unge hjorte og 13 hinder. I 2018 fik de 11 kalve. I foråret 2019 er kommet 10 kalve til og bestanden, som oprindeligt stammer fra Jægersborg Dyrehave, trives og kan nu nemt betragtes i Slotved.
Vestjylland:
Et af de allerbedste steder, og hvor krondyrene kan opleves fra offentlig vej, er ved Grærup Langsø ved Oksbøl (øst for søen fra Kærgårdvej). Desuden er der fine muligheder for at se de store dyr på hederne i hele krondyrreservatet mellem Ringkøbing Fjord og Blåvandshuk.
Klosterheden
Godt 1 km sydøst for Møllesøen, hvor Gl. Landevej passerer Fladhøjheden, er der gode muligheder for at høre brunstbrøl.
Desuden er Sandfær Plantage på den offentlige vej mellem Råsted og Vind et godt udgangspunkt. Der er anlagt en p-plads langs Råstedvej, hvor der meget ofte kan ses kronvildt fra bilen. Bliv i bilen ? det er dyrene vant til.
Midtjylland:
Nørlund Plantage, Gludsted Plantage, Kompedal Plantage, Feldborg Nørreskov.
Rold Skov - især i Hesselholt Skov i den sydlige del af skoven.
Sønderjylland:
Haderslev Dyrehave, Nørreskoven på Als og Frøslev Mose.
Sjælland:
Jægersborg Dyrehave