Abonnementsartikel

"Efterårets dag" på Museet Herregården Hessel kommer måske til at blive årets dag. Det vil vise sig på søndag, hvor det er planen at samle et rekordstort antal klassiske Volvo og BM-traktorer til pløjning efter hinanden samtidig på den samme mark. Hvis det lykkes, vil marklauget forsøge at slå verdensrekorden og blive optaget i Guinnes Rekordbog.

Det er Hessels Marklaug, der i over et år har lagt et stort arbejde i at forberede rekordforsøget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi håber derfor på rigtig mange deltagere og besøgende, siger Bodil Jakobsen, der er leder for Museet Herregården Hessel, der ligger i Hvalpsund mellem Skive og Farsø.

Udover rekordforsøget vil der blive afviklet konkurrencepløjning med besøg af mesterskabspløjere, men der er også tid til almindelig hyggepløjning.

Årtusinds-pløjning

Desuden vil man vise det specielle "Årtusinds-pløjning". Det begynder med heste forspændt en krogard efterfulgt af heste med hjulplov, svingplov og en 100-årig traktor med bugserplov. Herefter gamle traktorer med stigende plovstørrelse og sluttelig en meget ny traktor med stor vendeplov.

Der vil også være en bod, hvor man kan købe Volvo-reservedele og tilhørende litteratur.

- Men derudover har vi selvfølgelig også noget i den lidt mindre afdeling. Der vil blive spredt møg ud, pløjet, harvet og sået. Og selvfølgelig skal der også tages kartofler og roer op, hvilket sker på gammeldags vis. Man kan desuden få en pose gratis kartofler med hjem, fortæller Bodil Jakobsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fåreklipning

En anden stor emne er får af forskellige racer. Der vil være fåreklipning, og i et stort telt kan man se en fåreudstilling, hvor man viser anvendelse af fårets forskellige dele: kød, skind, horn, uld, fåremælkssæber, plantefarvning, frø til plantefarvning, kartning, spinding.

Man kan købe kød og fåreskind og meget mere. Her kan børn også komme til at væve og filte.

Hessel egne laug vil være aktive, og flere steder vil der også her være mulighed for smagsprøver. Det gælder øllauget og snapselauget i Lunden, men også trædrejerlauget, smedelauget og væverlauget vil være aktive, og her er det godt at få en snak og se håndværket.

I forvalterboligen byder væverlauget indenfor, og her kan man også se bogbinderi, barkdesign og tinbroderi.

I Lunden kan børn være med til lave pandekager over bål, og i laden vil der være salgsboder med strik og hækling, biavl, syltede ting, lækkerier af chokolade og kaffe og desuden køkkenhavens grøntsager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Cafeen tilbyder mad og drikke, og traktorbusser tilbyder at køre dårligt gående rundt i området.