Abonnementsartikel

Ifølge stål- og teknikgrossisten Lemvigh-Müller er det en milepæl inden for solenergi, som firmaet nu sender på det danske marked. Der er tale om et modulbaseret og skalérbart batterisystem kaldet MyReserve, og det kommer fra den tyske producent Solarwatt. Anlægget kan gøre både nye og gamle solcelleanlæg langt mere effektive, økonomiske og miljøvenlige.

I en pressemeddelelse skriver producenten, at det unikke ved Solarwatts batteri er, at det er så fleksibelt og nemt kan tilpasses forbruget. Når en familie eller virksomhed vokser og får et større behov, kan man nemt klikke et eller flere batterier til og lagre fra 2,4 til 60 kW.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nemt at installere

Solcelleanlæg i alle størrelser kan dermed gemme overskydende strøm, der produceres i løbet af dagen og gratis bruge den om aftenen, i stedet for at sende den ud på det fælles net, hvorfra forbrugeren skal købe den tilbage.

Men også i forhold til kampen mod kommende klimaforandringer er batteriet en fordel, da forbruget af CO2-neutral energi vil øges markant, mener producenten.

Kategorichef hos Lemvigh-Müller Jesper Lund Andersen glæder sig over at kunne tilbyde markedet den ny type batteri:

- Solarwatts let tilgængelige løsning med moduler, der kan tilpasses forbruget, er helt unikt, og vi tror på, at det vil kunne motivere både boligejere og virksomheder til at investere i batterier. Samtidig er det et letvægtsbatteri, der kan installeres af en enkelt montør, og dermed er det attraktivt for de mange el-installatører, vi samarbejder med, siger Jesper Lund Andersen.

Kan udvides efter behov

MyReserve giver mulighed for at starte i det små. Et ungt par, der køber hus, kan med MyReserve eksempelvis starte med et batteri på 2,4 kW, som blot vejer 25 kg. Kommer der siden børn og el-bil til, og forbruget stiger, kan familien udvide med et eller flere batterier a 2,4 kW. Helt op til fem batterier kan tilsluttes hver styringsenhed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med et årligt strømforbrug på omkring 4.000 kWh, som er det en dansk familie med to børn bruger i snit, vil et enkelt batteri dække 48 procent og fem batterier dække 83 procent af familiens forbrug med gratis CO2-neutral strøm. Husstanden kan på den måde skære mange tusinde kroner af el-regningen om året.

Gratis solenergi i mørket

En anden grund til at købe batterier til solcelleanlægget er, at et solcelleanlæg fungerer skævt i forhold til en families behov. På hverdage står huset tomt i dagtimerne og kræver et minimum af strøm i den tid, hvor solen er oppe, og anlægget producerer allermest strøm.

Med Solarwatts batteri kan familien gemme energien i huset, mens forældre er på arbejde og børn i skole, og så bruge den gratis energi om aftenen, når elpærer, pc'er, komfur, fjernsyn og støvsuger kræver den.

Uden batteri bliver solcelleanlæggets overskydende strøm sendt ud på det fælles elnet til en lavere pris, end familien er nødt til at købe den tilbage for igen, når behovet er der om aftenen.

Sparebøsser

Batterier til solcelleanlæg har de senere år givet stadig bedre mening økonomisk, da regler og tilskud er blevet forringet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En ordning, hvor solcelle-ejere så at sige kunne bruge det fælles elnet som batteri, blev sløjfet i 2012. Fra 2016 sløjfede Energitilsynet forsyningsselskabernes rabat til solceller, og i 2017 blev reglerne ændret, så ejere af et solcelleanlæg får færre penge for overskudsstrøm.

Familien med solcelleanlæg uden batteri er således nødt til at købe strømmen dyrere tilbage senere. Selvforsyning med solcellestrøm er dermed siden 2012 blevet en stadig større økonomisk fordel.

- Jeg tror på, at vi vil se et boom i salg af batterier inden for et par år. Vi kommer til at bruge mere og mere strøm, og spørgsmålet er, om forsyningsnettet er klar til det, eller om det vil være i risiko for et reelt kollaps. Jeg tror derfor, man i Danmark vil få øjnene op for, at lokal, CO2-fri selvforsyning med batteri er fremtidens løsning, siger Patrik Larsson, der er salgschef for Solarwatt i Norden.