Abonnementsartikel

Vi kender det alle sammen. Hesten skal have medicin, ofte i pulverform, og selvfølgelig nægter patienten at tage sin medicin - uanset hvor mange æbler eller andet godt, som pulveret bliver blandet med. Og eftersom hesten ikke kan undvære medicinen, så er gode råd dyre.

Det problem har mange haft, men Jesse Francis, der studerer ved Southern Illinois University, i Carbondale, USA, gik for nylig en tand videre og satte sig for at finde ud af, hvilken smag hesten så ville kunne lide. Og resultaterne blev delt tidligere på året ved den videnskabelige konference "Equine Science Society Symposium".

Artiklen fortsætter efter annoncen

Seks forskellige smage

I undersøgelsen indgik 10 voksne heste, der alle blev præsenteret for seks forskellige portioner med foderpiller med en olieret smagstilsætning. Der var tale om æble, banan, anis, appelsin, pebermynte og en anden mynte. Som kontrolblanding brugte hun majsolie.

Under testen fik hestene 15 sekunder til at snuse til de forskellige blandinger og efterfølgende tre minutter, hvor de havde mulighed for at spise af den type, de ønskede.

"Formålet med at lade hestene snuse til de forskellige blandinger var, at de så efterfølgende kunne vælge ud fra et informeret grundlag", siger Jesse Francis til thehorse.com.

Og vinderen er?

Resultatet af den første undersøgelse viste, at i 65 procent af tilfældene valgte hestene blandingen med anis. Blandingerne med banan og appelsin var mindre populære, faktisk valgte hestene hellere den neutrale majsolieblanding frem for appelsin.

De mest populære smage var anis, som nævnt, efterfulgt af æble- ikke overraskende - og pebermynte. Derfor valgte hun at teste igen, udelukkende med disse tre smagsvarianter, og igen viste resultatet, at anis var den populæreste smag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selv om undersøgelsen måske ikke er den mest videnskabelige af slagsen, så er der faktisk tidligere lavet undersøgelser, der viser, at heste har en forkærlighed for oliebaserede smagstilsætninger. Og eftersom Jesse Francis har tænkt sig at forske videre i emnet, så skal vi nok holde øje med, hvilke resultater, hun når frem til.

Indtil da er det da oplagt at forsøge sig med den lakridsagtige anis, hvis din hest nægter at tage sin medicin.