Abonnementsartikel

I disse år bliver der diskuteret og foretaget masser af tiltag med henblik på at reducere emissionen af støvpartikler fra dieselbiler, landbrug og energi. Blandt andet er der indført en præmie på 2.000 kroner, hvis man udskifter sin gamle brændeovn med en svanemærket ny udgave. Og netop dette tiltag undrer Erik Nystrøm, indehaver af DB VVS i Hesselager.

- Ifølge tal fra Teknologisk Institut, så udleder en svanemærket brændeovn omkring 12 milligram støv, hvor en træpilleovn giver 10 milligram. Men prøvningsattesten er lavet på kun halvandet kilo knastørt træ i brændeovnen. Det vil sige under fuldstændigt optimale forhold, siger Erik Nystrøm, som i firmaet DB VVS har forhandlet træpilleovne i over 20 år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Problemet er bare, at tallene for de svanemærkede brændeovne ændrer sig markant, når de når ud til forbrugeren.

- Når folk får en brændeovn ud i en almindelig villa og begynder at fyre med den, så sviner den jo meget mere. Og hvis man gør - som mange gør - brænder over, det vil sige fylder brændeovnen helt op med træ og skruer ned for luften, så den kan brænde hele natten, ja så sviner den urimeligt meget, siger han.

Kan styres nøjagtigt

Ifølge Erik Nystrøm vil det give meget mere mening at opfordre folk til at skiftet brændeovnen ud med en træpilleovn.

- Træpilleovnen kan styres 100 procents nøjagtigt, så man ikke har de svingninger i afbrændingen, som en brændeovn har. En anden fordel er, at indeklimaet er meget bedre. Du får ikke en portion røg ud, når de åbner brændeovnen. Tallene viser, at det er som at bo i et rygerhjem med alt det, der slipper ud i stuen, siger Erik Nystrøm.

Selv om træpilleovne har været på markedet i mange år, så er et af problemerne - ifølge Erik Nystrøm - at politikerne ikke kender til dem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Rent lovgivningsmæssigt bliver de kategoriseret under brændeovne, selv om de forurener langt mindre. Det er lige som om, at de, der har med lovgivning at gøre, ikke ved, hvad en træpilleovn er. Og det betyder, at der ikke rigtigt bliver gjort opmærksom på forskellen, siger han og fortsætter:

- Jeg mener jo, at hvis man vil gøre noget godt for miljøet, så kunne man jo sige, at hvis du skrottede din gamle brændeovn, så kunne den skrotningspræmie på 2.000 kroner, som det udløser, blive gradueret, så træpilleovnen fik et større tilskud.

Ingen praktisk forskel

Rent praktisk er der ikke den store forskel på de to typer af ovne. De kræver begge en skorsten, og de skal også fyldes med træ. Forskellen er selvfølgelig, at en brændeovn skal have kløvet træ, mens en træpilleovn i sagens natur skal fyldes med indkøbte træpiller. Men også her vinder pilleovnen, mener Erik Nystrøm.

- Med hensyn til opvarmning at huset, er en træpilleovn også bedre. Du har jo varme hele tiden, uanset om du er hjemme eller ej, og det har du ikke med en brændeovn, som jo er kold om morgenen.

Når det er koldt, skal en træpilleovn typisk fyldes op én til to gange om dagen, og selv om selve hyggen ved flammerne fra en traditionel ovn måske er større, så er det ikke noget, Erik Nystrøm nogensinde har hørt kommentarer om fra kunderne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En god træpilleovn koster mellem 6.000 - 13.000, så det er heller ikke her man skal lede efter det manglende kendskab til de miljørigtige ovne.

- De fortjener en bedre skæbne, især når vi taler om miljøet. Der vil være rigtigt meget at hente her, hvis man gad sætte sig lidt i det. Husk på, at emissionen fra brændeovne udgør omkring 30 procent af den samlede partikelforurening, siger Erik Nystrøm.