Abonnementsartikel

Et dansk samarbejde mellem forskere og virksomheder vil udvikle metoder til at genanvende plastmaterialet polyurethane - eller PUR-plast i daglig tale - som findes i alt fra køleskabe, sko og madrasser til isolering og vindmøller.

Problemet er, at plasten i dag stort set ikke genanvendes og derfor ender mange tons på verdensplan enten på forbrændingsanlæg eller på lossepladser.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Men det skal der laves om på. Seks af de førende danske virksomheder med relation til den danske PUR-industri vil være de bedste i verden til at genanvende netop denne plasttype. Ud over de tiltag virksomhederne i dag har sat i værk, har de spottet, at der skal mere til.

De er derfor nu gået sammen med bl.a. danske forskere fra Teknologisk Institut, der skal udvikle nye, banebrydende teknologier til at genanvende PUR-plast.

Innovationsfonden har investeret 11 mio. kr. i projektet, som kan gøre danske virksomheder førende i verden, når det kommer til genanvendelse af PUR-plast.

- Der findes i dag ingen gode løsninger til at genanvende PUR, og det er netop det projektet vil løse med støtte fra Innovationsfonden. Det gør vi ved at bringe verdens bedste forskere, teknologiudviklere og førende virksomheder sammen og herigennem bringe denne type plast ind i en helt ny cirkulær økonomi, siger seniorspecialist Anders T. Lindhardt fra Teknologisk Institut.

95 procent genanvendes ikke i dag

PUR er et højteknologisk plastmateriale, som indgår i et væld af produkter fra vores dagligdag. Man finder det i alt fra isoleringsmateriale over sko, møbler og madrasser til vindmøller. Anvendelsen af PUR vokser år for år og væksten overstiger i dag den mængde PUR, der genanvendes på verdensplan.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Globalt set ender hele 95 procent af alt PUR med at blive brugt til energigenvinding på forbrændingsanlæg eller ender som værdiløst affald på lossepladser. Ganske enkelt fordi eksisterende teknologier til at genanvende PUR ikke er gode nok.

Det nye danske projekt, der skal udvikle genanvendelsesteknologier til PUR-plast, vil ikke blot kunne spare store mængder af olie, når plasten fremstilles, men også medføre en markant reduktion i verdens CO2 udledning, når plastikmaterialet ikke længere brændes af til energigenvinding på forbrændingsanlæg.

- Potentielt kan vores projekt resultere i en fremtid, hvor mange tons PUR genanvendes i nye produkter og ikke ender på lossepladser og forbrændingsanlæg. Projektet har et stort vækstpotentiale og vil styrke dansk industris konkurrenceevne globalt. Samtidig vil det positionere Danmark endnu stærkere i forhold til reduktionen af CO2-udledning, cirkulær økonomi og den grønne dagsorden, siger Anders T. Lindhardt.

To metoder til genanvendels

Helt konkret vil forskerne i projektet udvikle to teknologier. Den første metode fokuserer på materiale, der går tabt under produktion af PUR-produkter, hvor den anden metode vil dekonstruere PUR-affald - også det som har være ude hos forbrugeren - til dets originale byggesten kaldet monomere.

Begge metoder genskaber polyurethane som dermed kan bruges i helt nye produkter - til gavn for klimaet og dansk erhvervsliv.