Abonnementsartikel

Det kom som en overraskelse, da en beboer på en villavej i Esbjerg lørdag d. 24. august opdagede en fortumlet stork, som var nødlandet i forhaven til huset. Storken var sløv, og virkede ikke synderligt bange for mennesker eller biler. På grund af storkens tydelige afkræftede tilstand, ringede beboeren til Vagtcentralen 1812.

- Den var sløj, da den ikke havde fået mad i noget tid. Den vejede 2100 gram, og den skal minimum veje omkring 3000 gram i dens alder. Storken er knap 4 måneder gammel, hvilket vi ved, fordi den er ringmærket i en hollandsk by, hvor den er klækket. Storken var meget let at indfange, da den var svag og havde dårligt syn, fortæller Hans Jørn Frisk, områdeformand og frivillig på Dyrenes Beskyttelses vildtplejestation i Sønderjylland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stærkt forringet syn

Storkens syn var stærkt forringet, og denne tilstand kan have været medvirkende til, at storken er nødlandet i Danmark, da den ikke har kunne skaffe sig selv føde.

Efter et besøg ved dyrlægen fik storken diagnosticeret hornhindebetændelse. Storken havde kun omkring 10 procent af sit syn på det ene øje, og var formentlig helt blind på det andet.

- Storke bruger deres syn til at finde føde, og derfor har storken været enormt afkræftet, da den landede i Esbjerg. Storke strejfer en del omkring på deres vej mod varme himmelstrøg, og særligt en ung stork, som den der blev fundet i en forhave i Esbjerg, kan have været mange forskellige steder på sin vej. De unge fugle følges med ældre, når de trækker syd på, og det har derfor været vigtigt at få storken på vingerne igen hurtigt, så den har mulighed for at finde nogle artsfæller at følges med, siger Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse.

Øjendråber hjalp

Storken blev behandlet med øjendråber og blev fodret hos Hans Jørn Frisk, så den efter opholdet havde taget omkring 1 kg på. Kombinationen af rigeligt mad og øjendråber for betændelsen har hjulpet den til at komme på vingerne igen:

- Øjnene er kommet i bedring, så nu skal den genudsættes. Jeg havde håbet, at jeg kunne nå at forene den med sine artsfælder i Nordtyskland, men de er allerede fløjet mod varme himmelstrøg, så nu satser jeg bare på, at den selv finder mod Afrika,? fortæller Hans Jørn Frisk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Storken blev genudsat fredag d. 13, så den kunne fortsætte sin rejse mod Afrika.