Abonnementsartikel

Risikoen for at påkøre råvildt på vejene er størst netop nu, blandt andet fordi, at mange danskere er ude i sommerhusområderne for at holde efterårsferie eller lukke sommerhuset ned. Det betyder, at ekstra mange bilister færdes på veje, hvor man ikke kører så ofte, og hvor risikoen for at ramme råvildt er særlig stor.

Alene sidste år modtog Dyrenes Beskyttelses vagtcentral 1812 over 10.000 henvendelser om påkørte hjorte. Heraf fandt en tredjedel sted i oktober, november og december.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kaskoforsikringen dækker

Hos forsikringsselskabet If er der ligeledes gang i anmeldelserne om påkørsel af vildt. Ifølge kommunikationschef Birgitte Ringbæk gælder det om at have orden på kaskoforsikringen, for så er de materielle skader dækket.

- Vores opgørelser viser, at reparationerne efter påkørsel af råvildt i gennemsnit koster 23.314 kroner pr. skade, så det er absolut værd at have kaskoforsikringen på plads. Dertil har mange jo vejhjælp som del af bilforsikringen, og det er der indimellem også brug for efter påkørsler.

Sænk farten

Bedste anbefaling til at undgå påkørsler er kort og godt at sænke farten.

- Selvom du registrerer, at en hjort springer ud på vejen, så er der med 70-80 km i timen ikke meget tid til at reagere. Derfor er det bedste råd at sænke farten på strækninger, hvor der advares om risiko for dyr på vejene, og hvor der er træer og buske tæt på vejen.

Birgitte Ringbæk anbefaler ligeledes at holde ekstra god afstand til forankørende på disse strækninger, så der er plads til, at bilisten foran kan bremse op.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De mest udsatte tidspunkter af døgnet for at påkøre råvildt er lige efter solnedgang, hvor dagslyset gradvist forsvinder, og i de tidlige morgentimer.