Abonnementsartikel

Hvis en af efterårets eller vinterens opgaver er beskæring af læhegn, kan man med fordel lade en del af de afklippede grene ligge tilbage, skriver Agri Nord i en pressemeddelelse.

I hvert fald hvis man gerne vil gøre noget for biodiversiteten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der mangler i høj grad dødt træ rundt omkring i den danske natur. Vi er alt for dygtige til at rydde op efter os, siger natur- og projektkonsulent Linda Udklit, Agri Nord.

Det døde træ skaber levested for de organismer, der lever af at nedbryde dødt træ som for eksempel regnorm, bænkebidere, tusindben og snegle. Det er også helt små dyr som rundorme og springhaler samt bakterier og svampe.

Lad døde træer stå

Udover de såkaldte nedbrydere vil kvas og rod i læhegnet også være fint for pindsvin, padder og firben, da det vil give dem gode overvintringssteder.

Mange dyr kan også godt lide opretstående, dødt ved, og Linda Udklit råder derfor til, at man lader døde træer stå i læhegnene.

- Vi mangler i særlig grad opretstående, dødt ved. Det er lidt pudsigt, men jo mere et dødt træ forgår, jo mere liv kommer der i det. Det er mere liv i det døde eller døende træ end i et levende, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det opretstående, døde ved kan desuden danne levested for eksempel flagermus og spætter.

Alt med måde

Linda Udklit understreger, at døde træer selvfølgelig ikke må udgøre en risiko, samt at man ikke nødvendigvis skal skubbe alt afklippet ind i læhegnene, hvis man har klippet rigtig meget af, skriver Agri Nord i pressemeddelelsen.

- Man skal selvfølgelig ikke mase læhegnet i dødt ved, men man kan med stor fordel lade en del ligge, for det vil give gode levesteder for rigtig mange dyr og således medvirke til, at øge biodiversiteten, siger hun.