Abonnementsartikel

Der er sikkert mange, der har tænkt tanken; at man har lidt ekstra plads og egentlig gerne ville have et par grise gående, som kunne spæde godt til madkassen til jul.

Men så dukker hverdagen op, for man kan ikke bare købe et par grise og fede dem op, mens de hygger sig i mudderbadet bag stuehuset. Det fandt Karl Haahr, der er faglærer ved Varde STU, ud af, da han i samarbejde med skolens elever ville indkøbe et par grise.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Varde STU har en særligt tilrettelagt treårig uddannelse for unge, der ikke kan tage en almindelig uddannelse.

- Vi har mange forskellige tilbud, blandt andet et køkkenhold og et udehold, som jeg har med at gøre, hvor vi har forskellige dyr som geder og heste, fortæller Karl Haahr

- Så snakkede vi om, at vi skulle have grise, og det skulle være frilandsgrise, men da vi så undersøgte det, fandt vi ud af, at de ville blive meget besværligt med hensyn til regler. Reglerne er ret strenge i forhold til hegn og dobbelthegn, og det ville vi nødigt have på området, så vi søgte lidt efter alternative løsninger.

Eleverne byggede selv

Løsningen blev en flytbar stald, og når man nu er faglærer på en ungdomsuddannelse, så er det selvfølgelig indlysende at lade eleverne stå for produktionen.

- Stalden byggede vi hen over vinteren. Den er 2,5 x 2,5 meter og så er der en løbegård udenfor. Vi har bygget en foderautomat ind i siden på stalden, og så er der selvfølgelig en vandtank, siger Karl Haahr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den egenproducerede grisestald opfylder alle regler i forhold til stalde til grise, og dermed er man henne over alle de hegns-regler, der følger med, hvis man vil have frilandsgrise.

- Det fungerer helt efter hensigten. Vi køber to 30 kilos grise i august måned, og så slagter vi dem før jul. Og så lander de fire halve grise hos vores køkkenhold, siger Karl Haahr.

Og så er der en glimrende sidegevinst ved griseproduktionen.

- flytter huset et par gange om ugen hen over græsset. Og der hvor stalden har stået, bliver arealet gødet godt og grundigt. Der har vi så lidt grøntsagsproduktion, og det ses tydeligt på grøntsagerne, hvor stalden har stået sidst. Jorden bliver bearbejdet, og vi får bedre grøntsager, så det er en fin sidegevinst, siger den tilfreds faglærer.