Abonnementsartikel

Lige nu er småfugle som rødhals, bogfinker og fuglekonger på vej fra nord mod lunere himmelstrøg sydpå og kan opleves i større eller mindre flokke på efterårshimlen.

På fuglestationen ved Det Grå Fyr i Skagen har man i den seneste tid haft travlt med at ringmærke de mange småfugle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er lidt et mysterium, hvorfor der det ene år er flere fugle end andre år, men det er netop det, ringmærkningen kan hjælpe os med at finde ud af. Ringmærkningen består af en let metalring og en adresse omkring en fugls ben, der på en harmløs måde kan give os værdifulde informationer om fugles trækruter, levealder og dødsårsager, siger Lene Kappelborg, centerleder for Det Grå Fyr i Skagen.

Det Grå Fyr står på Grenen, der er et af Europas bedste steder at se fugle på træk. Her har Naturstyrelsen, Dansk Ornitologisk Forening, Turisthus Nord og Frederikshavn Kommune i fællesskab skabt et center for trækfugle i europæisk skala.

Hvordan finder fuglene vej?

De fleste af de fugle som overvintrer i Afrikaer trukket sydpå, men lige nu er det især de såkaldte mellemdistancetrækfugle, der typisk er på vej mod Sydeuropa, de Britiske øer samt Frankrig og Holland, som kan opleves

Oktober måneds ringmærkning har også afsløret et par sjældne gæster på dansk jord. Enkelte østlige racer af gransanger og gærdesanger, der normalt lever i Asien, men som er fløjet forkert. Fuglene er ellers normalt eminente til at finde vej.

- Vi ved, hvor fuglene trækker hen, og vi kender deres trækruter, men det er stadig uvist præcis, hvordan en svale kan finde vej fra en sump i Vestafrika til det samme hus i en dansk landsby år efter år. Det ligger dog nogenlunde fast, at fuglene navigerer ved hjælp af synet, jordens magnetfelter, stjernebilleder, duft og nedarvede trækmønstre, siger Lene Kappelborg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Oplev fuglenes træk

Hvis du vil ud og opleve de mange smukke fugle, så tag en god kikkert med ud i naturen. Find gerne et område hvor der er et buskads i nærheden af kysten. Her vil du ofte kunne finde rastende småfugle, som tager sig et velfortjent hvil, inden de fortsætter deres færd mod syden.