Abonnementsartikel

En moderne græsslåmaskine er egentlig bare en maskine, der er forsynet med et par knive, der med roterende bevægelser klipper græsset i en ønsket højde. Og de fleste gør det egentlig godt nok til, at man ikke kan se forskel på, om det er en maskine til 1.000 kroner eller en til 30.000 kroner. Men hvor resultatet muligvis er det samme på den korte bane, så er der en verden til forskel på, hvordan selve arbejdet forløber.

Og det er her, at den nye Model 1 fra Stiga kommer ind i billedet. Klippeskjoldet på Model 1 består af lag af karbon- og kevlarfibre, hvilket gør det både robust og langtidsholdbart. Men selv om det selvfølgeligt er rart, at man ikke skal bekymre sig om rust og så videre, så er det i betjeningen, at de store klippeglæder ligger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Digitalt display

Maskinen er nemlig forsynet med et lille digitalt display, der er centralt placeret på styret sammen start/stop-knapperne. Displayet viser, hvor lang arbejdstid man har tilbage på det enorme 80V batteri med en kapacitet på 5 AH, og det giver også mulighed for regulering af klippehøjden. To tryk på displayet, og klippehøjden ændres til den ønskede højde, der vælges mellem de forud programmerede fem niveauer (fra 25 til 75 mm).

Hastigheden indstilles trinløst, og man kan vælge at motionere efter den forhjulstrukne maskine med op til fem kilometer i timen, og klippebredden er 48 centimeter, hvilket må siges at være godkendt for en selvkørende plæneklipper.

Endelig er der en Eco-knap, som er oplagt at vælge, hvis man slår tørt græs, der ikke kræver så meget kraft. Derved sparer man batteriet, der i øvrigt uden problemer holdt til at slå en plæne på knap 500 kvadratmeter i uafbrudt bevægelse. Og der var stig knap halvdelen tilbage.

Fremragende resultat

Når man er færdig med arbejdet, kan styret slås ned, og plæneklipperen kan løftes med det indbyggede håndtag og stille diskret i garagen, hvor den ikke optager meget plads. Her skal dog siges, at man skal have en besøgt det lokale fitnesscenter et par gange, hvis man alene skal transportere den ret langt.

Maskinen er tung, hvilket gør opstart en smule langsom, men til gengæld er den yderst stabil og resultatet er helt fremragende. Muligheden for at skifte klippehøjde løbende er fremragende. Man bruger det selvfølgelig ikke hele tiden, men det gør, at man hele tiden kan slå efter græstype og forhold.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alle håndtag og knapper på styret sidder perfekt, og man kan uden problemer både regulere hastighed, starte og stoppe uden at anstrenge sig.

Kraft til alle

Et af de vigtigste elementer i en batteridrevet maskine er naturligvis batteriet. Og her er der ikek sparet på noget. 80V og 5 ah er rigeligt til de fleste, og med lynopladeren tager det ikke lang tid at få hældt energi på det igen. Vi testede som nævnt ved at slå en plæne på cirka 500 kvadratmeter i en arbejdsgang, og der var stadig 52 procent tilbage at arbejde med. Da de færreste private orker at gå i timevis uden pause, tillader vi os at hævde, at der er saft og kraft til alle.