Abonnementsartikel

Langrendsløb er populært hos danskerne. Faktisk er hele 24 procent af danskerne af den opfattelse, at gode langrendsmuligheder har stor eller afgørende betydning for deres valg af skisportssted. Det viser ny YouGov-undersøgelse, og ydermere 20 procent synes, at gode langrendsmuligheder har nogen betydning for deres valg af skisportssted.

Cirka en tredjedel af alle danske skirejsende er til langrend, viser undersøgelsen også. 15 procent står kun eller overvejende på langrend, og 19 procent står ligeligt på langrend og alpinski. Blandt langrendsløberne er det især dem under 50 år, der dyrker både langrend og alpint skiløb, imens dem over 50 år typisk kun er til langrend.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Undersøgelsen overraskede os positivt, for det er herligt, at så mange danskere er glade for langrend. Selvom der er en overvægt af dem over 50 år, som kun står på langrend, så er det dejligt, at der er en stor interesse også blandt dem, der er yngre. Alle kan være med, da langrend kan spænde fra at gå på skitur til virkelig at løbe på langrendsski ligesom til de store motionsløb som Vasaløbet for eksempel. Sverige har mange destinationer, hvor man nemt kan kombinere det alpine skiløb med langrendsløb, siger Anna Kron Boysen fra Visit Sweden.

Der er omkring 3.800 steder i Sverige, der indbyder til langrend. Ikke langt fra Danmark ligger for eksempel skiområderne Ulricehamn og Billingen i Skövdes lækre langrendsområder.

På langrend i Ulricehamn

Ulricehamn har et certificeret Vasaløbscenter for langrend og er en af Sydsveriges førende skidestinationer. Lassalyckan i Ulricehamn ligger ca. 8 minutter fra Ulricehamns centrum, og her er løjper, der matcher eliteudøvere samt børnefamilier. Destinationen råder over Nordeuropas mest moderne kunstsneanlæg med 3,5 kilometer oplyste spor af international klasse, og de kan benyttes fra december til marts.

Udover kunstsnespor er der en række forskellige løjper med natursne på 5 til 15 kilometer. Løjperne er forbundne på dele af ruten, og alle kan træne langrendsteknik i kvalitetssikrede træningsmiljøer året rundt. Her er også gode muligheder for pauser med varmt at drikke, omklædningsrum og sauna, hvis kulden alligevel skulle ramme. I Ulricehamn er der også gode muligheder for at stå på alpinski.

Lange løjper i Billingen

Billingen er også et officielt Vasaløbscenter for langrend, hvilket indikerer, at også dette anlæg har bestået Vasaløbets hårde kvalitetskontrol. I Billingen findes særligt gode faciliteter til langrend: 40 kilometer præparerede langrendsspor på ni forskellige ruter, heraf et nyt oplyst spor af kunstsne fra 2018. Sporet er Sveriges længste på hele 10 kilometer. OL-vinderen Marcus Hellner kommer fra Skövde-egnen og har startet sin karriere på langrendssporene i Billingen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For de dedikerede langrendsløbere arrangeres der træningslejre i januar. Her kan man nyde ekspertråd fra erfarne skifolk. Træningslejren er for alle, der er vilde med eller vil prøve langrend, uanset niveau.

Vil man stå på langrend i natursne, kan vildmarkssporet på 16 kilometer, eller de 8 kilometer langs Blängsmossen, benyttes. Her glider man igennem et snerigt landskab og oplever udsigten til de store vidder, der minder om det vilde naturlandskab, man ellers kun finder langt mod nord i Sverige. Når der er godt med natursne i Billingen, er der hele 11 forskellige langrendsruter og i alt 50 kilometer præparerede spor.

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 2.146 CAWI-interview med et nationalt repræsentativt udsnit af danskere i alderen 20-70 år, hvoraf de 508 tilhører målgruppen af personer, som har været på skiferie inden for de seneste 3 år og/eller skal på skiferie i den kommende sæson. Undersøgelsen er gennemført i perioden d. 4. - 8. oktober 2019.